početna strana > Bilateralni odnosi > "Pojas i put" i Saradnja"16+1"
Održan Drugi forum gradonačelnika zemalja "16+1" u Crnoj Gori
2017-11-15 18:30

Petnaestog septembra, u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, održan je Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova Kine, Centralne i Istočne Evrope. Gradonačelnik iz Pekinga, Čen Đining, gradonačelnik iz Podgorice, Stijepović, kao i gradonačelnici iz Beograda, Budimpešte, Sarajeva i ostalih prijestonica 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, učestvovali su u radu Foruma.

Gradonačelnik Čen Đining je na otvaranju Foruma pozdravio goste i održao govor. Učesnici su razmijenili iskustva i postigli dogovore oko glavnih tema ovog Foruma: „Zeleni grad“ i „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“. Za vreme održavanja Foruma su održani i Okrugli sto privrednih komora glavnih gradova i Ekonomski Forum. Potpisano je 11 sporazuma ili memoranduma o saradnji između kineskih i stranih kompanija, među kojima je i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Pekinga i Rige. Farmaceutska kompanija Tongžentang iz Pekinga je za vreme Foruma održala promociju kineske tradicionalne medicine i kulture, dok su njeni lekari besplatno pregledali građane.

Isto veče, Pekinški simfonijski orkestar je u saradnji sa crnogorskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, nastupao u nacionalnom pozorištu u Crnoj Gori, izvodeći Dvoržakovu simfoniju br.8, kinesku kompoziciju „Cvjetovi jasmina“, i druge čuvene kompozicije.

Suggest to a friend   
Print