početna strana > Bilateralni odnosi > Bilateralne razmjene
Predsjednik Crne Gore Vujanović primio delegaciju istraživačkog tima za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sičuan
2017-06-22 21:19

Predsjednik Crne Gore Vujanović je 20. februara primio delegaciju istraživačkog tima za tradicionalnu medicinu provincije Sičuan i razgovarao o dinamici sprovođenja memoranduma o saradnji na polju gajenja i proizvodnje kineskog ljekovitog bilja između Uprave za tradicionalnu kinesku medicinu i farmakopeju provincije Sičuan i gradske vlade Nikšića u Crnoj Gori. Ovaj sporazum je potpisan krajem 2016. godine, na samitu “16+1” u Rigi.

Šef delegacije, zamjenik direktora Uprave za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sičuan, gospodin Jang Džengčun je obavijestio predsjednika Vujanovića o cilju posjete i rezultatima ove istraživačke posjete mjestima koja su predviđena za plantaže i fabrike ljekovitog bilja. On je rekao da provincija Sičuan predstavlja riznicu kineskog ljekovitog bilja. Tokom posjete je saznao da i Crna Gora posjeduje bogate biljne vrste i tradiciju herbalne medicine. Istakao je da vjeruje da će ova posjeta doprinijeti realizaciji sporazuma koji je potpisan u Rigi. Istovremeno je izrazio želju da se na više načina, kao i putem Učionice Konfucije za tradicionalnu kinesku medicinu, pomogne narodu Crne Gore da bolje upozna istu.

Predsjednik Vujanović se sa radošću prisjetio susreta sa predsjednikom Si Đinpingom s kojim se sreo tokom njegove posjete NR Kini 2014. godine, i istakao je da je sa predsjednikom Sijem razmijenio mišljenje o mnogim pitanjima, između ostalog i o širenju i promociji kineske kulture lekovitog bilja u Crnoj Gori. Posle ovog sastanka je dublje razumio koliko je tradicionalna kineska medicina važan dio kineske kulture. Predsjednik Si Đinping je sa svojim dubokim poznavanjem kineske kulture i svojom snažnom željom da se promoviše kineska medicina i kultura, na njega ostavio dubok utisak. Vujanović je istakao: “Kineska strana je poslije nepuna tri mjeseca od potpisivanja Memoranduma u Rigi, poslala delegaciju da posjeti Nikšić, što pokazuje iskreno nastojanje i uvjerenje kineske vlade da je ostvariva saradnja u ovoj oblasti, kao i želju za promovisanjem tradicionalne kineske medicine u Crnoj Gori. Crna Gora će učiniti sve da podrži zajedničke projekte u ovoj oblasti, čiji je cilj da se što prije realizuje prosperitetna saradnja koja je zajedno dogovorena i to na dobrobit crnogorskog i evropskih naroda.

Od 18 do 20 februara, kineska delegacija u čijem sastavu su predstavnici Uprave za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sičuan, Univerziteta za tradicionalnu medicinu Čengdu i farmaceutske kuće, bila je u posjeti Crnoj Gori. Za vrijeme ove posjete je istraživala klimatske i zemljišne uslove za gajenje ljekovitog bilja, kao i uslove za proizvodnju i transport. Delegaciju je primio i zamjenik predsjednika vlade Crne Gore i ministar za poljoprivredu Simović i gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Ambasador Cui Dživei je prisustvovao ovim sastancima, kao i ceremoniji potpisivanja Sporazuma o saradnji između Uprave za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sičuan i Medicinske akademije za tradicionalnu kinesku medicinu Crne Gore.

Suggest to a friend   
Print