početna strana > Bilateralni odnosi > Bilateralne razmjene
Kineska ambasada u Crnoj Gori i grad Kotor potpisali
2016-10-28 17:51

U kulturno-istorijskom gradu Kotoru, 30. avgusta je održana ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji u obrazovanju između kineske ambasade i grada Kotora. Sporazum su potpisali ambasador NR Kine u Crnoj Gori, gospodin Cui Dživei i gradonačelnik Kotora, gospodin Aleksandar Stjepčević.

Gradonačelnik Stjepčević je na konferenciji za novinare izrazio zahvalnost kineskoj vladi, Ambasadi i ambasadoru lično na naporima koje su oni sve vrijeme ulagali da bi unaprijedili bilateralne odnose i konkretnu saradnju između grada Kotora i regiona Kine. On je izrazio želju da se u budućnosti unaprijedi saradnja između lokalnih osnovnih škola Kotora i kineskih osnovnih škola da bi se i na taj način razvijalo i produbljivalo tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine.

Ambasador Cui je istakao da Kina i Crna Gora njeguju duboko tradicionalno prijateljstvo, i da grad Kotor i grad Si'an su poslednjih godina uspostavili plodnu saradnju. Imajući u vidu da je Crna Gora zemlja u tranziciji koja ostvaruje brz ekonomski razvoj, njoj je potreban veliki broj talentovanih stručnjaka koji će biti nosioci društveno-ekonomskog razvoja, a osnovno obrazovanje predstavlja važnu osnovu za njegovanje talenata. Kineska ambasada u Crnoj Gori želi da, iz perspektive budućeg razvoja, uspostavi most za saradnju obrazovnih institucija, razmjenu učenika i studenata, kao i druge vidove saradnje u oblasti obrazovanja, s ciljem da doprinese dugotrajnom razvoju tradicionalnog prijateljstva dviju zemalja.

Suggest to a friend   
Print