početna strana > Bilateralni odnosi > Trgovina i investicija
Predsjednik Vlade Crne Gore primio predsjednika Fondacije Kina –CIE
2017-11-15 18:17

Prije podne 19. septembra, predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Marković, primio je predsjednika Fondacije Kina-Centralna i Istočna Evropa (CIE), Đijang Đijenćina i ostale članove delegacije, koji su došli u posjetu da se upoznaju sa prilikama u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Simović i ministar za saobraćaj i pomorstvo, gospodin Nurković.

Predsjednik Vlade, gospodin Marković, nakon upoznavanja gosta sa situacijom Crne Gore naglasio je da: „Kina pruža snažnu podršku razvoju Crne Gore. Obje strane pridaju veliku važnost sveobuhvatnom razvoju u svim oblastima. Kina i Crna Gora su partneri i prijatelji. Crna Gora aktivno učestvuje u mega projektu Pojas i put i mehanizmu za saradnju '16+1'. Ovaj projekat je ustanovljen na principu zajedničkog dogovora, zajedničke izgradnje i zajedničke koristi. Ne samo da je sve ovo dalo veliki podstrek ekonomskom razvoju Crne Gore, već je na taj način podstaknuto i zapošljavanje u Crnoj Gori. Stopa rasta ekonomije Crne Gore u prvoj polovini godine je dostigla 4%, što je rezultat stranih investicija, a naročito svestrane realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare.“ On je još dodao da se konkretna saradnja između Kine i Crne Gore ostvaruje u mnogim oblastima, kao što su: mjere za olakšavanje viznog režima za kineske građane; otvaranje Centra za tradicionalnu kinesku medicinu u Crnoj Gori. Marković je, pominjući smjernice buduće saradnje, izrazio želju da će se putem saradnje sa kineskom vladom i Fondacijom Kina-CIE još više podsticati saradnja u oblasti saobraćajne infrastrukture, energetike, prehrambene industrije i turizma.

Gospodin Đijang Đijenćin se zahvalio premijeru Markoviću na sveobuhvatnom i detaljnom predstavljanju Crne Gore i tom prilikom je istakao: „Iako sam kratko boravio u Crnoj Gori, već sam osjetio vitalnost i veliki potencijal Crne Gore.“ On je u nastavku razgovora, iznosio osnovne podatke o Fondaciji, kao i o njenom strateškom pozicioniranju i prednostima u investiranju, izražavajući želju da se bolje uzajamno upoznaju, i da se potrude da pronađu zajednički projekat u oblasti infrastrukture i energetike, kao i novi model saradnje u cilju zajedničkog djelovanja u realizaciji zajedničkih projekata. Obje strane su razmijenile mišljenja o uspostavljanju mehanizma daljeg rada.

Tokom posjete Crnoj Gori, predsjednik Fondacije, gospodin Đijang Đijenćin, susreo se i sa ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori, gospodinom Cui Dživeijem, sa kojim je održao radni sastanak.

Suggest to a friend   
Print