početna strana > Bilateralni odnosi > Trgovina i investicija
Predsjednik vlade Crne Gore Marković primio delegaciju kineske kompanije CCECC
2017-06-22 21:23

Predsjednik vlade Crne Gore, gospodin Marković, primio je 27. marta delegaciju kineske kompanije CCECC na čijem čelu je generalni direktor Džao Dijenlung. Ambasador Cui Dživei je prisustvovao tom sastanku.

Džao Dijenlung je premijeru Markoviću prvo predstavio istorijat CCECC-a i dostignuća svoje kompanije u oblasti izgradnje pruga i drugih infrastrukturnih projekata. Upoznao je premijera o trenutnom stanju realizacije projekata u Crnoj Gori, kao i buduće planove o širenju tržišta u Crnoj Gori. On je istakao da se projekat rekonstrukcije pruge na dionici Kolašin-Kos uspješno realizuje i da će se svi radovi u predviđenom roku kvalitetno okončati. On je dodao da je ovaj projekat značajan za kompaniju i njen nastup kako na crnogorskom tako i na evropskom tržištu, kao i to da je ova kompanija zapravo dobila na tenderu za rekonstrukciju dionice pruge u Srbiji. Ova dva projekta za kompaniju CCECC imaju strateški značaj za bolje upoznavanje uslova u okruženju, kao i poslovne politike ove dvije zemlje. Na kraju je izrazio želju da će njegova firma u budućnosti imati više prilika da učestvuje u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u domenu rekonstrukcija pruga.

Premijer Marković je kineskoj delegaciji ukazao srdačnu dobrodošlicu i pozitivno je ocijenio rad CCECC na pomenutom projektu. On je istakao da vlada Crne Gore konstantno ukazuje na značaj u odnosima sa NR Kinom. Ova vlada želi u svom mandatu da podigne svestranu saradnju sa Kinom na jedan viši nivo i da postigne još širi konsenzus u domenu politike, kao i da napravi još veći napredak u ekonomskoj saradnji. On je pomenuo da su konkretni oblici saradnje Kine i Crne Gore veoma sadržajni i raznovrsni. Obje strane imaju istu želju za kvalitetnijom i svestranijom saradnjom. Kineska preduzeća i kineski investitori su uvek dobrodošli u Crnu Goru da učestvuju u projektima njene izgradnje. Kineska preduzeća realizujući projekte u Crnoj Gori daju veliki doprinos njenom ekonomskom razvoju i poboljšanju zaposlenosti u Crnoj Gori, a s druge strane, crnogorskim preduzećima pružaju priliku da napreduju i uče iz njihovog iskustva. Premijer Marković je još dodao da balkanske zemlje, iz istorijskih razloga, nijesu ekonomski razvijene zemlje, a da je za Crnu Goru trenutno najvažniji zadatak razvoj saobraćajne infrastrukture. Istakao je da je želja Crne Gore da putem razvoja u domenu saobraćaja ostvari integraciju sa EU, kao i da se podstakne svestrani ekonomski i društveni razvoj Crne Gore.

Suggest to a friend   
Print