početna strana > Istorija kinesko-crnogorskih odnosa
Istorija bilateralnih odnosa NR Kine i Crne Gore
2016-10-28 19:36

I. Osvrt na bilateralne političke odnose

NR Kina je 14. juna, odmah nakon proglašavanja samostalnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, zvanično priznala Republiku Crnu Goru. Dvije zemlje su 3. jula uspostavile diplomatske odnose. Ministarstva spoljnih poslova dviju zemalja su uspostavili i mehanizam za redovne konsultacije.

Važni bilatelarni susreti poslednjih godina:

Ø Jula 2007. godine, pomoćnik ministra vanjskih poslova Crne Gore, gospodin Milorad Šćepanović, posjetio je NR Kinu i tom prilikom je razgovarao sa kineskim kolegom o multilateralnim poslovima dva ministarstva. Avgusta iste godine, predsjednik Skupštine Crne Gore, gospodin Ranko Krivokapić je na poziv predsjednika Narodne političke konsultativne konferencije Kine, gospodina Đija Đinlinga, posjetio Kinu. U septembru ministar spoljnih poslova Kine, gospodin Jang Điječi se, prilikom održavanja generalne skupštine UN-a, sastao sa predsjednikom vlade Crne Gore, g. Željkom Šturanovićem. Potom je pomoćnik ministra spoljnih poslova Kine, g. Kung Đuen, posjetio Crnu Goru.

Ø Maja 2008. godine, povodom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio oblast Venčuan u provinciji Sičuan, predsjednik Crne Gore, g. Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Milan Roćen, odvojeno su uputili pismo saučešća predsjedniku Kine Hu Đintaou, premijeru Ven Đijabaou i ministru inostranih poslova Kine, g. Jang Đijedžiju. Vlada Crne Gore je ugroženim mjestima uputila materijalnu pomoć u iznosu od 300000 evra. U junu potpredsjednik vlade Crne Gore Vujica Lazović je posjetio Kinu. U julu, ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen je na poziv kineskog kolege Jang Điječija, otišao u zvaničnu posjetu NR Kini. U avgustu, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, u odvojenim posjetama su prisustvovali ceremoniji otvaranja i zatvaranja Olimpijade u Pekingu. Oni su se tom prilikom odvojeno sastali sa predsjednikom Kine Hu Đintaoom i predsjednikom Stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa Vu Bangguoom. U septembru, predsjednik vlade Crne Gore, Milo Đukanović je na poziv Odeljenja za međunarodne odnose CKKP Kine posjetio Kinu i tom prilikom je prisustvovao Svjetskom ekonomskom forumu (drugi „Letnji Davos"), koji je održan u Tijenđinu. Tu se odvojeno sastao sa kineskim premijerom Ven Đijabaoom i šefom Odeljenja za međunarodne odnose CKKP Kine, g. Vang Đijažuijem.

Ø U januaru 2009. godine, pomoćnik ministra vanjskih poslova Crne Gore, g. Dragan Đurović, posjetio je Kinu i prvi put su dva ministarstva razgovarala o konzularnim poslovima dvije zemlje. U maju potpredsjednica Narodne političke konsultativne konferencije Kine, gđa Džang Meijin je posjetila Crnu Goru.

Ø Maja 2010. godine, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je posjetio NR Kinu i prisustvovao je otvaranju Nacionalnog dana Crne Gore na EKSPO-u u Šangaju. U junu je potpredsjednik Stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa i predsjednik Svekineske federacije žena, gđa Džen Džilija, posjetila Crnu Goru. Za vreme posjete, odvojeno se sastala sa predsjednikom Crne Gore, g. Filipom Vujanovićem, predsjednikom skupštine Crne Gore, g. Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem. U septembru, član Stalnog komiteta politbiroa CKKP Kine, g. Li Džangčun, posjetio je Crnu Goru i za vreme posjete, odvojeno se sastao sa predsjednikom skupštine Crne Gore, g. Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem. U oktobru je Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, g. Mirsad Bibović posjetio NR Kinu i tom prilikom su dva ministra razmijenila mišljenje o političkim pitanjima dvije zemlje.

Ø Januara 2011. godine, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evrointegracije Skupštine Crne Gore, g. Miodrag Vuković je posjetio Kinu. Jula iste godine dvije zemlje su proslavile petu godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, i povodom toga premijer NR Kine Ven Đijabao i premijer Lukšić su jedan drugom uputili čestitke; ministar spoljnih poslova NR Kine Jang Đijedži i ministar vanjskih poslova i evrointegracija Milan Roćen su takođe razmijenili čestitke. Kineska asocijacija za prijateljstvo sa inostranstvom i Ambasada Crne Gore u NR Kini su zajedno organizovali prijem na kojem je učestvovao potpredsjednik Narodne političke konsultativne konferencije Kine, g. Luo Fuhe. U septembru potpredsjednik Narodne političke konsultativne konferencije Kine, g. Čen Kuijuen, posjetio je Crnu Goru. Za vreme posjete se odvojeno sastao sa predsjednikom Crne Gore, g. Filipom Vujanovićem, predsjednikom skupštine Crne Gore, g. Rankom Krivokapićem i predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i evrointegracije Skupštine Crne Gore, g. Miodragom Vukovićem.

Ø Marta 2012. godine, potpredsjednik vlade NR Kine Hui Lijangju je došao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Tom prilikom se odvojeno sastao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem; predsjednikom skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, premijerom Lukšićem, kao i sa potpredsjednikom vlade i ministrom Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Vujicom Lazovićem. Premijer Kine Ven Đijabao se 26. aprila, za vreme samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Varšavi sastao sa premijerom Crne Gore, g. Lukšićem. Potpredsjednik vlade NR Kine Hui Lijangji se 28. avgusta sastao sa premijerom Crne Gore, g. Lukšićem, koji je došao u NR Kinu da prisustvuje svečanoj ceremoniji primopredaje morskog teretnog broda Kine Crnoj Gori. U septembru šef Odeljenja za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Kine, general major Đijen Lihua, posjetio je Crnu Goru. Istog meseca, državni koordinator Crne Gore za saradnju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, savjetnik potpredsjednika vlade, g. Paović, posjetio je Kinu i učestvovao na sastanku Sekretarijata za saradnju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i na prvom konstitutivnom sastanku nacionalnih koordinatora te inicijative. Oktobra, predsjednik NR Kine Hu Đintao je primio novog ambasadora Crne Gore u NR Kini, g. Perovića, koji mu je tom prilikom predao akreditaciju.

Ø Oktobra 2013. godine, nacionalni koordinator Crne Gore za saradnju sa NR Kinom, g. Goran Jovetić, učestvovao je na radnom sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope. U novembru, kineski premijer Li Kećijang se za vrijeme samita NR Kine i zemalja Centrale i Istočne Evrope u Bukureštu, sastao sa predsjednikom vlade Crne Gore, gospodinom Đukanovićem.

Ø U februaru 2014. godine, kineski predsjednik Si Đinping je učestvovao na ceremoniji otvaranja zimske Olimpijade u Sočiju i tom prilikom je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore, g. Vujanovićem. U avgustu predsjednik Crne Gore, gospodin Vujanović je učestvovao na ceremoniji otvaranja omladinske Olimpijade u Nanđingu i tom prilikom je posjetio dva kineska grada: Nanđing i Jangdžou. U Nanđingu se on sreo sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom. U novembru, potpredsjednik Stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa, g. Džang Ping je posjetio Crnu Goru i tom prilikom se odvojeno sastao sa predsjednikom Crne Gore, g. Filipom Vujanovićem, predsjednikom skupštine Crne Gore, g. Rankom Krivokapićem i predsjednikom vlade Crne Gore, g. Milom Đukanovićem. U decembru, predsjednik kineske vlade Li Kećijang je za vrijeme trećeg samita NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji je održan u Beogradu, sastao sa predsjednikom vlade Crne Gore, g. Đukanovićem.

II Bilateralna razmjena i saradnja u oblasti ekonomije i trgovine, odbrane, nauke i tehnologije, kulture, itd.

Dvije vlade su uspostavile mehanizam Međuvladine zajedničke komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, kao i Međuvladine komisije za naučnu i tehnološku saradnju. Do sada su potpisani sledeći sporazumi o saradnji: Sporazum o saradnji između CCTV i RTCG (avgust 2007), Memorandum o razumijevanju o saradnji u turizmu NR Kine i Crne Gore (septembar 2007), Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, društvenih nauka i sporta (april 2009), Memorandum o razumijevanju između Crne Gore i NR Kine o saradnji u oblasti željeznica (jul 2010), Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva (april 2011), Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji (maj 2011), Sporazum o jačanju saradnje u oblasti infrastrukture između vlada Crne Gore i NR Kine (jun 2011), Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede (mart 2012).

Važni bilateralni susreti poslednjih godina:

Ø Avgust 2007. godine, Generalni direktor RTCG, g. Radovan Miljanić, došao je u Kinu na poziv svog domaćina i prisustvovao međunarodnom sajmu „EXPO radija, televizije i filma".

Ø Jun 2008. godine, održano je u Pekingu prvo redovno zasjedanje Međuvladine zajedničke komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju NR Kine i Crne Gore. U septembru je predsjednik Svekineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa inostranstvom, gospodin Čen Haošu, posjetio Crnu Goru. U oktobru je zamjenik šefa Odeljenja za međunarodne odnose CKKP Kine, gospodin Čen Fengsijang, posjetio Crnu Goru.

Ø April 2009. godine, ministar kulture Crne Gore, gospodin Mićunović, posjetio je NR Kinu.

Ø Januar 2010. godine, guverner EXIM banke, gospodin Li Žuogu, posjetio je Crnu Goru. Istog mjeseca delegacija Odeljenja za međunarodne odnose Ministarstva odbrane NR Kine posjetila je Crnu Goru. U februaru, potpredsjednik DPS Crne Gore, potpredsjednik Skupštine, gospodin Željko Šturanović, posjetio je NR Kinu. U martu, potpredsjednik vlade Crne Gore, ministar finansija, gospodin Igor Lukšić, posjetio je NR Kinu. U maju, član predsjedništva DPS Crne Gore, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evrointegracije Skupštine Crne Gore, g. Miodrag Vuković i predsjednik SNP Crne Gore, g. Srđan Milić, posjetili su NR Kinu i učestvovali na prvom Forumu lidera političkih partija Centralne Evrope. U oktobru, održano je u Pekingu treće zasjedanje Međuvladine zajedničke komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju NR Kine i Crne Gore. Istog mjeseca je zamjenik ministra saobraćaja NR Kine, g. Feng Dženglin i zamjenik Generalnog direktora carina Kine, g. Vang Sunghe, odvojeno su posetili Crnu Goru. U decembru, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore, g. Andrija Lompar, posjetio je NR Kinu i učestvovao na sedmoj međunarodnoj konferenciji o brzim prugama. Istog mjeseca, Crveni krst Kine je uputio Crvenom krstu Crne Gore hitnu pomoć u iznosu od 30000 USD za pomoć regionima Crne Gore pogođenim katastrofalnim poplavama.

Ø April 2011. godine, zamjenik ministra zdravlja, gospodin Ma Sijaovei, posjetio je Crnu Goru. Direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Crne Gore, gđa Vesna Ratković, posjetila je NR Kinu. U maju, zamjenik ministra nauke i tehnologije NR Kine, gospodin Cao Đijenlin, posjetio je Crnu Goru. Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, gđa Vesna Medenica, posjetila je Kinu. Član predsjedništva DPS Crne Gore, gospodin Ajsel Kalač, učestvovao je na drugom Forumu lidera političkih partija Centralne Evrope. U junu, zamjenik ministra trgovine, gospodin Džung Šan, posjetio je Crnu Goru. Istog mjeseca, potpredsjednik vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, gospodin Lazović je učestvovao na ekonomskom forumu NR Kine i Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Mađarskoj. U julu, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore, gospodin Lompar je posjetio NR Kinu. U septembru, zamjenica ministra spoljnih poslova NR Kine, gđa Fu Jing, posjetila je Crnu Goru i sa svojim kolegama prisustvovala redovnim konsultacijama dva ministarstva o političkim pitanjima. U oktobru, potpredsjednik Svekineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa inostranstvom, gospodin Li Đijenping, posjetio je Crnu Goru. Istog mjeseca, ministar odbrane Crne Gore, gospodin Vučinić i ministar zdravstva, gospodin Miodrag Radunović, odvojeno su posjetili NR Kinu.

Ø Januar 2012. godine, predsjednik Skupštine Crne Gore, gospodin Krivokapić je u NR Kini prisustvovao svečanoj ceremoniji primopredaje prvog morskog teretnog broda Kine Crnoj Gori. U aprilu, potpredsjednik Vrhovnog suda NR Kine, gospodin Si Sijaoming i zamjenik šefa Odeljenja za međunarodne odnose CKKP Kine, gospodin Čen Fengsijang, odvojeno su posjetili Crnu Goru. U maju, gradonačelnica Kotora, gđa Marija Ćatović, prisustvovala je konferenciji gradonačelnika gradova na Putu svile 2012. godine, u kineskom gradu Sianu. U Podgorici je u junu održan četvrti redovni sastanak Međuvladine zajedničke komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Crne Gore i NR Kine. U Pekingu je u julu održano prvo zasjedanje Međuvladine komisije za naučnu i tehnološku saradnju NR Kine i Crne Gore. Istog mjeseca, zamjenik ministra za nadzor NR Kine i Državne uprave za zaštitu od korupcije, gospodin Ću Vansijang, posjetio je Crnu Goru. U avgustu, predsjednik vlade Crne Gore, gospodin Lukšić, prisustvovao je ceremoniji primopredaje drugog morskog teretnog broda Kine Crnoj Gori. Tom prilikom se susreo sa potpredsjednikom vlade NR Kine, gospodin Hui Lijangju. U septembru, predsjednik DPS Crne Gore, gospodin Milo Đukanović, na poziv Odeljenja za međunarodne odnose CKKP Kine, posjetio je NR Kinu.

Ø U aprilu 2013. godine, delegacija SDP Crne Gore je prisustvovala četvrtom Forumu lidera političkih partija Centralne Evrope u gradu Sudžou, NR Kina. Tog mjeseca je ansambl hendikepiranih osoba NR Kine posjetio Crnu Goru. U maju je ministar kulture Crne Gore, gospodin Mićunović, prisustvovao forumu o kulturnoj saradnji između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. U julu, delegacija lidera lokalnih administracija Crne Gore, na čijem čelu je nacionalni koordinator Crne Gore za saradnju sa NR Kinom i savjetnik potpredsjednika vlade, gospodin Goran Jovetić, učestvovala je na konferenciji lidera lokalnih administracija NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope, koja je održana u gradu Čungćing. U septembru je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, gospodin Petar Ivanović, posjetio NR Kinu i tom prilikom je učestvovao na osmom Forumu o ekonomiji i poljoprivredi. Istog mjeseca delegacije DPS i SDP su učestvovale na Forumu mladih političara NR Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Ø U maju 2014. godine, nacionalni koordinator Crne Gore za saradnju sa NR Kinom, gospodin Goran Jovetić, učestvovao je u trećem radnom sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope, koji je održan u Pekingu. U junu, zamjenik ministra ekonomije Crne Gore, gospodin Sekulić, prisustvovao je sastanku ministara za promovisanje ekonomske i trgovinske saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u NR Kini. U julu, savjetnik za spoljne poslove predsjednika vlade Crne Gore, gospodin Nebojša Kaluđerović, kao član delegacije visokih službenika zemalja Centralne i Istočne Evrope, posjetio je NR Kinu. Istog mjeseca, delegacija KP Kine za prijateljstvo sa inostranstvom na čijem čelu je bio zamjenik Odeljenja za saradnju sa inostranstvom CKKP Kine, gospodin Džou Li, posjetila je Crnu Goru. Istog mjeseca, novi ambasador NR Kine u Crnoj Gori, njegova ekselencija Cui Dživei, predao je akreditaciju predsjedniku Vujanoviću. U avgustu, gradonačelnik Cetinja, gospodin Bogdanović, učestvovao je na konferenciji lidera lokalnih administracija NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Češkoj. U septembru, delegacija Crne Gore učestvovala je na drugom Think Tank forumu NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Sloveniji. Istog mjeseca, delegacija Crne Gore je prisustvovala drugoj konferenciji „Dijalog o politici obrazovanja NR Kine i zemalja Centralne i Isočne Evrope", koja je održana u Tijenđinu. U novembru, nacionalni koordinator Crne Gore za saradnju sa NR Kinom, gospodin Goran Jovetić, učestvovao je na četvrtom radnom sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Beogradu.

Prema statističkim podacima kineske carine, ukupna bilateralna robna razmjena za 2013. godinu iznosila je 103 miliona USD, što je za 38,8 % manje od predhodne godine. NR Kina je te godine izvezla u Crnu Goru robu u vrijednosti od 86,396,000 USD, što je za 40,8% manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupan kineski uvoz iz Crne Gore iznosio 16, 284,000 USD, što je za 26% manje od prethodne godine. Ukupna bilateralna trgovina za 2014. godinu iznosila je 210 miliona USD, što je za 106,1% više u odnosu na prethodnu godinu. Kina je te godine izvezla u Crnu Goru robu u vrijednosti od 160 miliona USD, što je više za 81,8% u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupan kineski uvoz iz Crne Gore iznosio 54,21 milion USD, što je za 235,8% više od prethodne godine.

U maju 2015. godine, počeli su radovi na trećoj dionici autoputa Bar-Boljare, čiji je izvođač kineska kompanija, a koji je finansiran iz kineskog kredita u iznosu od 800 miliona evra.

III Važna dokumentacija bilatelarnih odnosa

Zajednička izjava o uspostavljanju diplomatskih odnosa između NR Kine i Republike Crne Gore

Suggest to a friend   
Print