početna strana > Vijesti o Kini
Kina izdala politički dokument o EU
2018/12/19

Kina je u danas izdala politički dokument o Evropskoj uniji. Prenosimo delove tog teksta.

 

 

(…) Kao glavni učesnici koji doprinose multi-polarnosti sveta i ekonomskoj globalizaciji, Kina i Evropska unija dele široke zajedničke interese u održavanju svetskog mira i stabilnosti, promovišući globalni prosperitet i održivi razvoj i unapređivanje civilizacije, čineći dve strane neophodnim partnerima u zajedničkim reformama i razvoju. Evropska unija je kineski najveći trgovinski partner već 14 godina zaredom, a Kina je Uniji drugi najveći trgovinski partner. Razvijanje dobrih odnosa sa EU je odavno spoljnopolitički prioritet za Kinu. (…)

 

Deo 1

Vodeći principi u odnosima Kine i EU

 

(…) Uzajamno poštovanje i ravnopravnost su među najvažnijim kineskim principima na kojima se zasnivaju odnosi Kine i EU.

 

Podržavanje otvorenosti, inkluzivnosti i jednake koristi za obe strane, jačanje razmena u razvojnoj filozofiji i koordinacija razvojnih planova.

 

Podržavanje fer igre i pravde, držanje zajedno u teškim vremenima i zajedničko unapređenje sistema globalnog upravljanja.

 

Podržavanje međucivilizacijskog dijaloga i harmonije različitosti, kako bi se olakšalo razumevanje između kineske i evropske civilizacije. (…)

 

Deo 2

Saradnja u oblastima politike, bezbednosti i odbrane

 

(…) Potpuna podrška Kinesko-evropskom strateškom dijalogu na visokom nivou je glavna platforma produbljivanja strateške komunikacije i kooridnacije, izgradnja strateškog dogovora i duboko uzajamno poverenje.

 

Nastavak održavanja konsultacija Kine i EU o spoljnoj politici i razgovori o regionalnim pitanjima, kako bi se olakšalo političko rešenje ključnih regionalnih i međunarodnih problema.

 

Unapređenje razmene, koordinacije i saradnje pod okriljem Ujedinjenih nacija, da bi UN bio podržan da igra aktivnu ulogu i istražuje zajedničke inicijative i akcije u pitanjima od zajedničkog interesa za Kinu i zemlje članice EU. (…)

 

Deo tri

Saradnja u trgovini, investicijama, povezivanju, fiskalnoj i finansijskoj politici

 

(…) Promovisanje zajedničkog razvoja trgovine u dobrima i uslugama.

 

Uspostavljanje dvosmerne otvorenosti i olakšavanje zajedničkih investicija.

 

Unapređenje razmene i saradnje u oblastima konkurencije i zajedničko podržavanje fer tržišnih pravila. (…)

 

Deo četiri

Saradnja u naučnim istraživanjima, inovacijama, novim industrijama i održivom razvoju

 

(…)

 

Deo pet

Socijalna i međuljudska komunikacija

 

(…)

 

serbian.cri.cn

Suggest to a friend   
Print