početna strana > Vijesti o Kini
Kina: Imamo otvoren stav o trgovini sa SAD
2018/12/14

Kina iznosi otvoren stav, ne samo o sledećoj rundi trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama, već i uvozu kvalitetnije robe iz te zemlje, poput soje, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

 

Portparol ovog Ministarstva Gao Feng izjavio je da Kina pozdravlja bilo koju posetu američke trgovinske delegacije Kini i da ima „otvoren stav“ o poseti SAD radi trgovinskih pregovora.

 

„Ekonomski i trgovinski timovi dveju zemalja održali su bliske kontakte, razgovarali su o detaljima trgovinskih pregovora i ostvarili napredak“, rekao je Gao na konferenciji za novinare u Pekingu.

 

Njegov komentar je došao nakon što su strani mediji preneli da su kineske kompanije kupile najmanje 500 hiljada tona američke soje za 180 miliona dolara. Ova kupovina mogao bi da bude prvi korak načinjen nakon serije sastanaka i razgovora između Kine i SAD ovog meseca.

 

„Soja je oduvek bila važna stavka u uvozu poljoprivrednih proizvoda iz SAD“, rekao je Gao, naglašavajući da postoji „velika domaća potražnja“.

 

Cena soje za isporuku u sredu dostigla je najviši nivo od avgusta, nastavljajući trend rasta koji je počeo pre nego što su se predsednik Si Đinping i američki predsednik Donald Tramp sastali 1. decembra u Argentini.

 

serbian.cri.cn

Suggest to a friend   
Print