početna strana > Vijesti o Kini
Što možemo očekivati od prvog sajma uvoza u Kini
2018/10/24

Više od 130 zemalja i regija te više od 2 800 kompanije učestovaće na prvom China International Import Expou (CIIE) ili Kineskom sajmu uvoza. Ovom prilikom vam danas donesimo i nekoliko činjenica te brojke o tom događaju.

VELIKE MOGUĆNOSTI

Kina je posljednjih devet godina bila drugi najveći svjetski uvoznik robe, te je na nju tokom prošle godine ''otpalo'' 10,2 posto globalnog uvoza.

Ona je jedno od najvećih svjetskih tržišta visokokvalitetnih proizvoda kao što su industrijski roboti, čipovi i alatni strojevi.

Kina je od 1. novembra najavila carinske rezove na uvoz 1 585 industrijskih proizvoda, uključujući strojeve, rezervne dijelove i sirovine, nakon uklanjanja pristojbi na većinu uvezenih lijekova u svibnju ove godine odnosno smanjenja pristojbi za automobile i potrošačke proizvode koje se dogodilo julu.

Prvim Kineski sajmom uvoza će prošetati 160 000 kupaca iz više od 80 000 domaćih i stranih kompanija, što je više od očekivanja organizatora koje je iznosilo 15 000 kompanije.

ŠIROKO UČESTVOVANJE

Kina je dodijelila status ''počasnog gosta'' ukupno 12 zemalja - Brazilu, Kanadi, Egiptu, Njemačkoj, Mađarskoj, Indoneziji, Meksiku, Pakistanu, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, Vijetnamu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Više od 30 od ukupno 44 najmanje razvijenih zemalja svijeta će učestvovati na ovome događaju. Ovaj expo naime nudi dva standardna štanda besplatno za manje razvijene zemlje.

Na njemu će učestvovati kompanije iz svih zemalja članica G20, kao i 50 zemalja te regija duž Pojasa i puta.

Učestvovaće i više od 200 kompanija koje se nalaze na listi Fortune Global 500, kao i široki raspon malih i srednjih kompanija kao što su izvoznici voća s jugoistoka Azije te proizvođači kafe u Južnoj Americi.

HIGH-TECH PROIZVODI

Na prvom Kineskom sajmu uvoziće biti i američki chip giganti Qualcomm i Intel, japanski divovi elektronike Sony i Panasonic, kao i vodeći obavljači potrošačkih dobara Unilever i Lego.

Njemački proizvođač Waldrich Coburg će izložiti lančani rovokopač od 200 tona, ujedno i najveći izložbeni primjerak na sajmu.

Učestvovaće i osam svjetskih proizvođača alatnih strojeva, s više od 10 izložaka koji se po prvi puta predstavljaju u Kini, Aziji ili čak globalno.

Očekuje se kako će izlagači ovom prilikom predstaviti više od 100 novih proizvoda i tehnologija.

High-end i inteligentna oprema će zauzeti jednu od najvećih izložbenih zona koja pokriva 60 000 četvornih metara.

Suggest to a friend   
Print