početna strana > 图片新闻
Ambasador Liu Jin se sastao s direktoricom NTO Radak- Kukavičić
2018/12/05

Dana 5. decembra ambasador Liu Jin sastao se sa gospođom Radak-Kukavičić, direktoricom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

 

 

Direktorica NTO je ambasadora informisala kako je turizam jedan od stubova crnogorske ekonomije, doprinos turizma BDP prošle godine je iznosio 23%, dok je ove godine crnogorski turizam imao rekordnu sezonu u proteklih 17 godina. Ovih godina se crnogorsko-kineska turistička saradnja bujno razvija, broj kineskih turista u Crnoj Gori, u prvih 9 mjeseci ove godine, je prešao cifru od 30 hiljada, te je ostvareno više od 40 hiljada noćenja, što je rezultiralo stopom rasta od 80% i 57%. Crna Gora će, koristeći platforme Inicijative “Pojas i Puta” i saradničkog mehanizma 16+1, preko zajedničke ponude sa susjednim zemljama, unapređenje infrastrukture i usluga, povećavanje broja vodiča kineskog jezika i lakše dostupnosti turističkih informacija, privlačiti još više kineskih turista.

 

Ambasador Liu je pohvalio posvećenost NTO unapređenju kinesko-crnogorske turističke saradnje i kazao da saradnja u turizmu pruža važnu podršku bilateralnoj ljudskoj razmjeni, takođe čini važan dio odnosa dviju zemalja. Kina i Crna Gora posjeduju tradicionalno prijateljstvo, dvije Vlade i resorni organi su postigli niz konsenzusa o pojačanju turističke saradnje. Većini kineskih turista Crna Gora, još uvijek, predstavlja novu adresu, a posjete kineskih turista van su crnogorske tradicionalne turističke sezone, što je od pomoći za produženje sezone. Uz sadašnji pozitivan trend kinesko-crnogorske turističke saradnje, još postoji veliki prostor za poboljšanje iste.

 

Ambasador je izrazio želju da se dvije strane zajedno zalažu za pojačanje međusobnog razumjevanja, za obezbjeđenje sigurnog putovanja kineskih turista i pružanje kvalitetnije ponude i usluge, da bi turistička saradnja i ljudska razmjena stupile na još viši stepen.

Suggest to a friend   
Print