početna strana > 图片新闻
Govor ambasadora Fan Kuna na prijemu povodom obilježavanja deset godina Inicijative "Pojas i put"
2023-07-06 14:49

Ove godine obilježava se deseta godišnjica Inicijative „Pojas i put“ koju je predložio predsjednik NR Kine Si Đinping.

Tokom protekle decenije, više od 150 zemalja i 32 međunarodne organizacije potpisalo je više od 200 dokumenata o saradnji na zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta” sa Kinom. Inicijativa je rezultirala sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do investicija od skoro trilion američkih dolara i otvorilo više od 400.000 radnih mjesta u zemljama obuhvaćenim njom.

Pridržavajući se principa zajedničkog dogovora, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, inicijativa „Pojas i put“ postala je međunarodna platforma za saradnju koja prevazilazi geografska ograničenja, probija kulturne razlike, integriše razvojne potrebe i kao takvu su je brojne zemlje širom svijeta pozdravile i podržale. Ona je postala javni proizvod koji Kina pruža međunarodnoj zajednici, te je šireći misiju izgradnje boljeg svijeta za sve, donijela opipljive koristi narodima iz svih zemalja duž nje.

Ove godine navršava se i 6 godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative „Pojas i put“ između Kine i Crne Gore.

I Kina i Crna Gora su zemlje u razvoju i dijele mnogo toga zajedničkog u domenu zaštite sopstvenih prava i interesa, težnji za razvojem i revitalizacijom, te održanju međunarodne pravičnosti i pravde. Inicijativa "Pojas i put" pridržava se principa zajedničkih dogovora, zajedničke izgradnje i zajedničke koristi, a njen krajnji cilj je ostvarivanje saradnje u kojoj sve strane dobijaju. Njen glavni sadržaj je postizanje svestrane međusobne povezanosti, uključujući: političku komunikaciju, povezivanje infrastrukture, nesmetanu trgovinu, povoljno finansiranje i međuljudsku komunikaciju i razmjenu. Vođene inicijativom „Pojas i put“, dvije zemlje postigle su važne rezultate u sljedećih pet aspekata.

Prvo, sa aspekta političke komunikacije,

Kina i Crna Gora su oduvijek razvijale prijateljske odnose saradnje zasnovane na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nemiješanja u unutrašnju politiku, te na principu jednakosti i obostrane koristi. Kina je oduvijek insistirala na načelu da su sve zemlje ravnopravne i jednake, nezavisno od njihove veličine. Crna Gora je takođe oduvijek davala čvrstu podršku Kini po pitanju principa "jedne Kine".

Predsjednik Si Đinping nedavno je uputio čestitku gospodinu Jakovu Milatoviću povodom inauguracije za predsjednika Crne Gore i jasno stavio do znanja da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Crne Gore. I predsjednik Milatović je u intervjuu u potpunosti afirmisao značajnu poziciju Kine na međunarodnoj sceni, rekavši da je Crna Gora već postala dio inicijative „Pojas i put“.

Dvojica šefova država pokazala su dobru volju da zajednički vode kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje i istakli pravac za unapređenje bilateralnih odnosa iz strateške i dugoročne perspektive.

Drugo, sa aspekta saobraćajne infrastrukture i povezanosti,

Prioritetnom dionicom autoputa u Crnoj Gori je u periodu od jula prošle godine, od puštanja u saobraćaj, do sada, prošlo više od 2 miliona vozila, što je ekvivalentno kao da je svaki stanovnik Crne Gore prošao ovom dionicom tri puta i više. Ova dionica posjeduje tri važne karakteristike - „visoka bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visok standard kvaliteta“, te stoga ona zapravo predstavlja „put bezbjednosti, put razvoja, put prosperiteta i put povezanosti“.

Projekat vjetroelektrane Možura dobro funkcioniše, a projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane Pljevlja napreduje stabilno, što je od velikog značaja za energetsku sigurnost Crne Gore i izgradnju ekološke države. Uskoro će početi i projekat rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta M2 koji povezuje Tivat i Budvu, a kontinuirano unapređenje uslova putovanja umnogome će povećati atraktivnost Crne Gore za turiste iz cijelog svijeta.

Kineske kompanije su vodeće u svijetu po proizvodnim kapacitetima i tehnologiji u oblasti infrastrukture, uključujući izgradnju autoputeva i brzih željeznica, te u oblasti zelene ekonomije, uključujući proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i proizvodnju novih električnih vozila. Imamo sposobnost i spremnost da pomognemo Crnoj Gori da u potpunosti iskoristi svoje geografske prednosti, poboljša svoj status regionalnog čvorišta, ojača povezanost i unaprijedi regionalnu saradnju i tako potpuno promijeni obrazac svog razvoja.

Treće, sa aspekta trgovinske saradnje,

Obim ekonomske i trgovinske razmjene između Kine i Crne Gore raste iz godine u godinu. Prema statistici Monstata, u 2022. godini uvozno-izvozna trgovinska razmjena između Kine i Crne Gore iznosila je 340 miliona eura, što je povećanje od 36,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Kina ima 1,4 milijarde stanovnika i više od 400 miliona ljudi sa srednjim prihodima. Prednosti njenog ogromnog tržišta pružaju ogromne mogućnosti zemljama širom svijeta, uključujući i Crnu Goru.

Potražnja kineskih potrošača za visokokvalitetnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima raste iz dana u dan, a crnogorsko visokokvalitetno crno vino, pršuta, mliječni proizvodi, med itd. imaju veliki izvozni potencijal kada je riječ o kineskom tržištu.

Četvrto, sa aspekta finansija,

Kineske investicije pomogle su građanima Crne Gore da ostvare svoj san o autoputu, čineći ključni prvi korak ka što boljoj povezanosti sjevera i juga zemlje i važan korak na putu ka Evropi.

Kao odgovor na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, kineske kompanije su predložile primjenu modela „kombinovana investicija + BOT (Build, Operate, Transfer)“, zasnovanog na principu obostrane koristi i win-win rezultata, odnosno tako da kineske kompanije istovremeno kombinovano ulažu u više oblasti, kao što su infrastruktura, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i druge oblasti, koristeći BOT model, kako bi nakon završetka projekta na određen vremenski period upravljale njime i potom ga predale Crnoj Gori na dalje upravljanje.

Ovaj model poslovanja može pomoći Crnoj Gori da riješi problem finansiranja izgradnje značajne saobraćajne infrastrukture, a istovremeno unaprijedi koordinisan razvoj Crne Gore u saobraćaju, energetici i drugim oblastima.

Pored toga, neke od renomiranih kineskih banaka i finansijskih institucija su takođe spremne da sarađuju sa evropskim bankama i finansijskim institucijama na finansiranju velikih projekata u Crnoj Gori, otvorene su i inkluzivne prema implementaciji trilateralne saradnje Kine, Evrope i Crne Gore.

Peto, sa aspekta međuljudske razmjene i saradnje,

Prije 40 godina, kultni jugoslovenski film „Most“ i njegova muzička tema „Bella Ciao" bili su izuzetno popularni i cijenjeni širom Kine. Četrdeset godina kasnije, uticaj ovog filma i ove pjesme i dalje ne jenjava u Kini, svjedočeći o tradicionalnom prijateljstvu Kine i Crne Gore koje se nastavilo kroz vrijeme i prostor.

Istovremeno, "groznica za učenjem kineskog jezika i kulture" polako se širi među građanima Crne Gore, posebno među mladima. Prošle godine je takmičarka iz Crne Gore, Ksenija Perović, ostvarila vrhunski rezultat na 15. Svjetskom takmičenju iz kineskog jezika „Kineski most“ za učenike srednjih škola i osvojila titulu „Svjetskog šampiona“.

Ubuduće ćemo promovisati kreiranje brojnih platformi, kao što su Centar za učenje kineskog jezika u Crnoj Gori, Klub „Kineski most“ i Asocijacija crnogorskih studenata u Kini i nastaviti da održavamo posebne aktivnosti kao što su „Dan Kine“, „Kineska pozornica“ i slikarska takmičenja „Kina u mojim očima“, što će pružiti sve više mogućnosti i pogodnosti za posjetu, razmjenu i učenje u Kini i kontinuirano produbljivati razumijevanje i poznavanje između naša dva naroda.

Na kraju, želio bih da kažem da je današnja modernizacija Kine upravo postignuta kroz otvaranje prema svijetu i da će se i dalje oslanjati na otvaranje kako bi se kretala ka budućnosti. Kina se razvila i zakoračila u svijet kroz otvaranje i spremna je da sopstvenim razvojem unaprijedi i razvoj svijeta.

U tom cilju, Kina je predložila inicijativu „Pojas i put“, Globalnu bezbjedonosnu inicijativu, Globalnu razvojnu inicijativu i Globalnu civilizacijsku inicijativu. Kina je oduvijek bila konstruktivna sila u očuvanju mira u svijetu i promovisanju zajedničkog razvoja čovječanstva. Kina i dalje nesebično dijeli svoja međunarodna javna dobra i „kineske razvojne mogućnosti“ sa čitavim svijetom.

U pogledu saradnje sa Evropom, Kina je oduvijek podržavala principe uzajamnog poštovanja, obostrane koristi i rezultata od kojih svi dobijaju. Može se reći da su Kina i EU kroz otvorenu saradnju ostvarile obostranu korist i dobitne rezultate. Istovremeno, Kina i Crna Gora su tradicionalno dobri prijatelji i dobri partneri. Crna Gora je na putu evropskih integracija, a Kina i Evropska unija su „dva velika resursa i dva velika tržišta“ koja Crna Gora može u potpunosti istovremeno da iskoristi.

Proširenje saradnje sa Kinom sa sigurnošću će Crnoj Gori donijeti više mogućnosti za ekonomski razvoj, podstaknuti očekivanja međunarodne zajednice u pogledu budućih razvojnih perspektiva Crne Gore i pomoći procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Svi gosti koji su danas ovdje odigrali su pozitivnu ulogu u promovisanju prijateljske razmjene između kineskog i crnogorskog naroda i produbljivanju praktične saradnje između dvije zemlje, na čemu izražavam duboko poštovanje i zahvalnost.

Nadam se da ćete svi nastaviti da prenosite duh tradicionalnog prijateljstva između Kine i Crne Gore, nastaviti da predstavljate onu pravu, trodimenzionalnu, sveobuhvatnu i prijateljsku Kinu narodu Crne Gore, iskoristite „kineske mogućnosti“, te pomognete zajednički razvoj, kako bi zajednički inostvarili san o jakoj zemlji i dali više doprinosa izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Hvala.


Suggest to a friend   
Print