početna strana > 图片新闻
Ambasador Fan Kun posjetio Ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića
2023-03-30 22:50

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. g-din Fan Kun uputio je 30. marta 2023. godine posjetu Ministru ekonomskog razvoja i turizma Vlade Crne Gore, g-dinu Goranu Đuroviću. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o jačanju institucionalne saradnje između Kine i Crne Gore u oblasti investicija u okviru ekonomske i trgovinske saradnje, zatim turizma, zelenog razvoja i digitalne ekonomije.



Ambasador Fan je uz pomoć konkretnih podataka predstavio velika dostignuća u procesu izgradnje kineske ekološke civilizacije, posebno u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kao i brojne pogodnosti i prednosti koje je razvoj digitalne ekonomije donio u svakodnevni život kineskih građana. Ambasador Fan je kazao da su dostignuća Kine u njenom razvoju privukla pažnju širom svijeta, kao i da Crna Gora i Kina baštine duboko i tradicionalno prijateljstvo. Kina je spremna, na osnovu principa jednakosti i obostrane koristi, da kontinuirano podstiče praktičnu saradnju sa Crnom Gorom sa ciljem zajedničkog napretka i novih uspjeha. Uskoro će biti i zvanično otvaranje trećeg sajma u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, gdje su crnogorske kompanije dobrodošle da aktivno učestvuju i promovišu svoju ponudu u Kini.

Ministar Đurović istakao je da Vlada Crne Gore pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Kinom, te da ima otvoren i pozitivan stav prema potpisivanju relevantnih sporazuma o jačanju saradnje i prema učešću na sajmovima i ostalim sličnim događajima. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je spremno da održava blisku komunikaciju sa kineskom ambasadom u cilju daljeg razvoja mogućnosti za izvoz crnogorskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, privlačenja većeg broja kineskih turista i kineskih investicija, te kontinuiranog unapređenja prijateljskih odnosa Kine i Crne Gore. 


Suggest to a friend   
Print