početna strana > 图片新闻
Ambasador Fan Kun sastao se sa Predsjednikom Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem
2023-03-16 20:50

    Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Fan Kun sastao se 15. marta 2023. godine sa Predsjednikom Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem i razmijenio tom prilikom mišljenja o bilateralnim odnosima, praktičnoj saradnji i međuljudskoj i kulturnoj razmjeni Kine i Crne Gore.



    Ambasador Fan kazao je da Kina i Crna Gora baštine duboko i tradicionalno prijateljstvo. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dvije zemlje su oduvijek razvijale prijateljske odnose i saradnju pridržavajući se principa međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemiješanja u unutrašnju politiku, kao i ravnopravnosti i uzajamne korist. Kina visoko cijeni dosljednost Crne Gore u poštovanju principa „jedne Kine“.

    Ambasador Fan istakao je da su dvije zemlje posljednjih godina, zahvaljujući inicijativi "Pojas i put" i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ostvarile plodnu praktičnu saradnju u različitim oblastima. Prioritetna dionica autoputa predstavlja vodeći uspješni projekat koji su dvije prijateljske zemlje zajednički realizovale. Kina je voljna da podstakne što više drugih kineskih kompanija da investiraju u izgradnju infrastrukture, sektor energetike i obnovljive izvore energije, kao i druge oblasti od značaja u Crnoj Gori. Kina je nedavno dodatno prilagodila svoju viznu politiku u skladu sa razvojem situacije sa pandemijom, a relevantna prilagođavanja će biti od velike pomoći da se dalje unaprijedi praktična saradnja dvije zemlje u različitim oblastima.



    Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović čestitao je nedavno uspješno održavanje zasijedanja Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta i ocijenio da dvije zemlje baštine stabilne i prijateljske odnose. Premijer Abazović je, ukazujući da iako je glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore članstvo u EU, to svakako nije prepreka za dalje unapređenje prijateljske saradnje s Kinom. Vlada Crne Gore spremna je da aktivno promoviše praktičnu saradnju dvije zemlje u različitim oblastima, te će dalje produbljivati bilateralnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, kao i međuljudsku i kulturnu razmjenu, te unapređivati saradnju u oblasti turizma, obrazovanja i brojnim drugim značajnim oblastima.


Suggest to a friend   
Print