početna strana > Aktuelnosti
Liu Đin: Budućnost bilateralnih odnosa izgleda svijetlo
2020/10/01

Autor: Liu Đin, kineski ambasador u Crnoj Gori

 

Dragi prijatelji, kada počnete da čitate ovo posebno izdanje, prije svega mi dozvolite da iskreno pozdravim vas i vašu porodicu i poželim vam dobro zdravlje i sve najbolje.

1. oktobra ove godine obilježava se 71. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, a taj dan ove godine se poklapa sa tradicionalnim kineskim festivalom-Festival sredine jeseni. Ponovo je postavljena velika cvjetna korpa za Dan državnosti na trgu Tiananmen u Pekingu, donoseći prazničnu i svečanu atmosferu. Kao kineski ambasador u Crnoj Gori, velika mi je čast što ću se na ovaj neobičan način, u ovom posebnom trenutku, zajedno sa vama podsjetiti svih nezaboravnih momenata u odnosima između Kine i Crne Gore u prethodnih godinu dana.

Ova, 2020, je neobična godina. Pandemija je promijenila način rada i života svim ljudima širom svijeta, a takođe nam je ostavila nezaboravne uspomene i životno razmišljanje. Početkom ove godine, kada se COVID-19 proširio po Kini, crnogorski prijatelji su na razne načine pružali iskrenu podršku i pomoć, što je izazvalo velike emocije kod kineskog naroda. Naročito kada je epidemija u Kini došla do vrhunca, Crna Gora je odlučno otvorila vrata za kineske vaterpolo reprezentacije koje su se pripremale za Olimpijske igre. Ovu vijest u velikom broju prenijeli su kineski mediji, pokazujući prijateljski i galantan imidž Crne Gore, koji je inače prepoznat u Kini.

Nakon najmračnijeg perioda, kineski narod nije zaboravio duboko prijateljstvo naroda Crne Gore. Tri dana nakon što je registrovan prvi COVID-19 slučaj u Crnoj Gori 17. marta, kineski testovi stigli su u Podgoricu, a druga donirana medicinska oprema iz različitih oblasti u Kini takođe je stizala jedna za drugom. Kineski epidemiološki stručnjaci su više puta podijelili iskustva sa crnogorskim kolegama putem video konferencije u ranoj fazi, doprinoseći Crnoj Gori da postane prva Corona Free zemlja u Evropi. Iskoristivši period kada nije bilo registrovanih slučajeva, kineski radnici iz kompanije CRBC vratili su se u Crnu Goru čarter letovima, pod žarkim suncem žurili su sa rokom završetka, koji je odložen zbog epidemije, samo da bi što prije ispunili svoje obećanje crnogorskim građanima.

Epidemija je brutalna, dok ljudi u isto vrijeme pokazuju bratstvo. Kina i Crna Gora su praktično sarađivale na sprovođenju koncepta Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva. Nažalost, epidemija se i danas širi svijetom, ali i u ovim težim trenucima, važno je da se Kina i Crna Gora i međunarodna zajednica pridržavaju multilateralizma, jer virus ne poznaje granice ni rasu i nijedna zemlja ga ne može sama pobijediti. Takođe se ove godine obilježava 75. godišnjica osnivanja Ujedinjenih nacija. Na njenoj nedavnoj Generalnoj skupštini, kineski predsjednik Si Đinping ponovio je da će Kina čvrsto podržati Ujedinjene nacije kao suštinsku multilateralnu instituciju, pridržavati se koncepta win-win saradnje i kineskom mudrošću i rješenjem doprinijeti svjetskom miru i razvoju. Predsjednik Si takođe je najavio da će Kina povećati svoj doprinos i usvojiti snažnije politike i mjere, u cilju postizanja vrhunca emisije ugljen-dioksida do 2030. godine i ugljen-neutralnosti do 2060. godine i na taj način dati doprinos u realizaciji Pariškog sporazuma.

Kina ne može da se razvija bez svijeta, a svijetu je takođe potrebna Kina za svoj razvoj. Nakon uspješne borbe protiv epidemije, Kina njeguje novi model razvoja, u čemu je domaći ekonomski ciklus glavni oslonac, dok se domaći i međunarodni ekonomski ciklusi međusobno promovišu. Kineska ekonomija se sada oporavlja i posvećena je većem stepenu otvaranja, što će pružiti novu dinamiku i šansu za rast svjetske ekonomije, doprinoseći međunarodnoj zajednici, uključujući i Crnu Goru.

Kina i Crna Gora su dobri prijatelji i partneri koji se međusobno poštuju i podržavaju. Bez obzira koliko je složena i promjenljiva međunarodna situacija, naši bilateralni odnosi ostaće čvrsti. Kineska vlada pridaje veliki značaj razvoju odnosa između Kine i Crne Gore, zadovoljna je kontinuiranim rezultatima saradnje i uvijek podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Nedavno je održan sastanak lidera iz Kine, EU i Njemačke. Tom prilikom postignut je široki konsenzus o produbljivanju međusobnog povjerenja, uzajamnoj koristi, podržavanju multilateralizma i zajedničkom rješavanju globalnih izazova, takođe će se razviti zeleno i digitalno partnerstvo. Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, odnosi dvije države takođe se suočavaju sa novim istorijskim periodom i širokim prospektima za razvoj. Sledeće godine se obilježava 15. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore. Kineska strana je spremna da, na osnovu uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, konsoliduje političko međusobno povjerenje, proširi praktičnu saradnju, produbi kulturne razmjene i nastavi da istražuje nove oblasti saradnje sa crnogorskom stranom, i da bilateralni odnosi postanu model mirne koegzistencije i uzajamne koristi među zemljama različitih veličina, sistema i kultura.

U ovoj publikaciji, možete pročitati i mnoge zanimljive priče promotera i učesnika bilateralnih odnosa. Vjerujem da ćete kroz njihova iskustva i mišljenje, ne samo osjetiti emocionalnu vezu između dva naroda, već doživljeti jedinstveni šarm savremene Kine, i uvjeriti se, kao što su i oni, da budućnost odnosa između Kine i Crne Gore izgleda svijetlo.

Na trgu Tiananmen

 

Suggest to a friend   
Print