početna strana > Aktuelnosti
Vatroslav Belan: Dijelimo antifašističke vrijednosti
2020/10/01

Autor: Vatroslav Belan, Nacionalni koordinator Crne Gore u Mehanizmu saradnje „17+1"

 

Crna Gora i Narodna Republika Kina uspostavile su diplomatske odnose 7. jula 2006. godine, nakon istorijskog referenduma na kojem su građani Crne Gore svojoj državi vratili suverenitet i međunarodno pravni subjektivitet i nakon 22. juna iste godine kada je Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija. Od tada dvije zemlje razvijaju dobre i stabilne prijateljske odnose, koji se zasnivaju na principima međusobnog poštovanja, razumijevanja i nemiješanja u izbore i strateška opredjeljenja druge države. Nije uputno, naravno, u bilo kojem elementu, geografskom, demografskom, ekonomskom, društvenom, političkom, itd, upoređivati ove dvije zemlje. Bez obzira na mnoge razlike, Kina i Crna Gora dijele zajedničku antifašističku istoriju i slobodarski duh dva naroda, koji su dali veliki doprinos globalnoj pobjedi nad fašizmom.

Od prvog susreta sa Kinom, u jesen 2009. godine, punu deceniju, u različitim kapacitetima i na različitim pozicijama, „bavim" se ovom izuzetnom, nama prijateljskom zemljom. Drago mi je da sam bio u prilici da u ovih deset godina doprinosim razvoju odnosa dvije zemlje. Kineski prijatelji i sagovornici uvijek ističu da Kina države ne dijeli na velike i male, moćne i neuticajne, već na prijatelje i one koji to ne žele biti.

Vatroslav Belan

Saradnja Crne Gore i NR Kine se značajno intenzivirala nakon 2012. godine, kada je uspostavljen „Mehanizam saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope", takozvana „17+1" saradnja. Ovaj specifični format saradnje, u kojem učestvuje 17 zemalja Evrope (12 članica Evropske unije i pet zemalja Zapadnog Balkana koje su na putu prema članstvu) je ključno doprinio međusobnom upoznavanju, razumijevanju i jačanju bilateralnih odnosa. Za Crnu Goru, kao buduću članicu EU, veoma je važno istaći ono što je zapisano u preambuli „Dubrovačkih smjernica", da ova saradnja predstavlja važan dio odnosa Evrope i Kine i dopunjuje Sveobuhvatno strateško partnerstvo EU i Kine i Stratešku agendu za saradnju EU-Kina 2020.

Često smo skloni da sa pogrešne pozicije niže vrijednosti, koja nas sputava da dajemo najbolje od sebe, postavljamo pitanje, šta to Crna Gora može da ponudi velikoj Kini? Može puno! Prije pandemije novog korona virusa, godinama je kinesko emitivno turističko tržište bilo najveće na svijetu, i po broju turista i po ostvarenoj potrošnji. Crna Gora ima sve ono što je „turistička potreba" kineskih turista: prirodu, kulturno-istorijsko nasljeđe, klimu i gastronomiju. Stvari vam postanu jasne kada kineskog prijatelja informišete da se Most na Đurđevića Tari nalazi upravo u Crnoj Gori.

Sastanak Nacionalnih koordinatora Mehanizma saradnje „17+1"

Imamo mlade, obrazovne, ambiciozne ljude koji razumiju 21. vijek i kojima je udaljenost Crne Gore i Kine samo geografska, i nisu spremni podleći predrasudama o „sukobu civilizacija", već se odlučuju da svoje visoko obrazovanje stiču na prestižnim kineskim univerzitetima, posebno u prirodnim naukama. Mnoga iskustva Kine u poslednjih 40 godina reformi i otvaranja, znanje koje je akumulirano u tom periodu, a koje je Kinu uzdiglo na poziciju druge ekonomske sile svijeta, su primjenljiva i u Crnoj Gori, bez obzira na različito društveno-političko uređenje. Uvećava se i broj mladih Kineza koji posjećuju Crnu Goru, rado borave ovdje i koriste univerzitetske programe razmjene da ovdje steknu željena znanja, nauče crnogorski jezik i upoznaju se sa našom kulturom i običajima. Svi oni po pravilu postanu svojevrsni „ambasadori" Crne Gore u NR Kini.

Uvaženom ambasadoru Liu Đinu, njegovim saradnicima u Ambasadi NR Kine u Crnoj Gori, kineskim prijateljima i kineskom narodu čestitam 1. oktobar, Dan državnosti. Uvjeren sam da će kineski narod nastaviti put napretka, razvoja i otvaranja prema svijetu i da će se saradnja sa Crnom Gorom, na njenom euroatlantskom putu, učvršćivati i dalje razvijati u istom prijateljskom duhu.

Suggest to a friend   
Print