početna strana > Aktuelnosti
Petar Porobić: Kineski sportisti da stiču takmičarstvo iskustvo u Crnoj Gori
2020/10/01

Autor: Petar Porobić, proslavljeni crnogorski vaterpolo stručnjak

 

Rad sa muškom vaterpolo reprezentacijom Kine počeo sam u septembru 2017. godine. Taj zadatak sam prihvatio sa velikom željom i ambicijom, jer sam uvijek smatrao da je veoma značajno za svjetski vaterpolo da velika država kao što je Kina izgradi sistem i u ovom sportu i formira respektabilnu reprezentaciju.

Prva iskustva sa igračima Kine sticao sam prisustvom na Nacionalnim igrama Kine, koje se održavaju u svim sportovima svake četiri godine. To je drugačije u poređenju sa evropskim ekipama, koje se takmiče svake godine u nacionalnim šampionatima, jer klubovi u Kini sportske ciljeve prioritetno postavljaju za Nacionalne igre.

Rad sa reprezentacijom počeli smo kroz zahtjevan i neuobičajen projekat. Mnoge selekcije u kineskom sportu suočavaju se sa nedovoljnim brojem kvalitetnih utakmica, kao i takmičenja tokom kalendarske godine. Olimpijski komitet Kine je izabrao strategiju po kojoj je naš prioritetni program da organizujemo boravak i takmičenja u pojedinim evropskim zemljama, kako bi igrači sticali neophodno iskustvo i brže ostvarili željeni napredak.

U skladu s ovim planom, boravili smo u Grčkoj, Španiji, Mađarskoj... kao i Crnoj Gori. Ovdje smo imali jednu bazu za rad i takmičenja, sve potrebne uslove, kao i punu logistiku i podršku Vaterpolo saveza Crne Gore, vaterpolo kluba "Jadran" i Olimpijskog komiteta.

Sportisti Kine, za razliku od crnogorskih ili većine evropskih sportista, žive, uče i treniraju u sportskim centrima. Život se odvija pod određenim pravilima boravka, sa vrlo preciznim sedmičnim rasporedima i tačno utvrđenim danima kada mogu da borave u svojim domovima sa porodicom. Godinu sam živio u Guangzhou i u neposrednom kontaktu sa igračima imao sam priliku da izgradim moj odnos u treningu i komunikaciju sa njima, bolje shvatajući njihov mentalitet, navike, tradiciju. U određenim zemljama u Evropi počinju da razvijaju sličan koncept okupljanja i formiranja trening baza za talentovane igrače mladih nacionalnih selekcija.

U trenutku početka epidemije, u mnogim zemljama Evrope selekcije Kine nisu mogle jednostavno da obezbijede boravak i uslove treninga. Uspjeli smo da uz veliku pomoć i razumijevanje Glavnog grada Podgorice, Vaterpolo saveza Crne Gore i PVK „Jadran" u Crnu Goru dovedemo obje selekcije. Crna Gora i njeni građani pokazali su jedan prijateljski i domaćinski odnos. Bio sam ponosan, što smo, uprkos riziku i stvorenom "raspoloženju" u mnogim zemljama, pružili ruku pomoći.

Sa kineskim sportistima

Pored ovoga, u budućnosti vidim brojne mogućnosti za saradnju kroz razmjenu trenera i stvaranje baze u Crnoj Gori za pripremu sportista iz Kine za naredne Olimpijske igre u Parizu. U ekipnim sportovima, postoje mogućnosti da mlade ekipe iz Kine borave u Crnoj Gori, igraju utakmice sa klubovima i time stiču neophodno takmičarsko iskustvo. Smatram da postoje svi uslovi i spremnost nekih nacionalnih saveza Crne Gore i da uključe mlade reprezentacije Kine u sistem takmičenja mlađih kategorija Crne Gore.

U poslednje tri godine upoznao sam kinesku kulturu i tradiciju, a fasciniraju i predivni urbanistički i infrastrukturni projekti, koji brzo mijenjaju izgled i sadržine kompletnih gradskih četvrti.

Tokom treninga sa kineskim sportistima

Nastavljam svoju trenersku karijeru, ponosan što sa ženskom reprezentacijom predstavljam Kinu na narednim Olimpijskim igrama u Tokiju. Sredinom septembra sam putovao u grad Rizhao Shandong provincije, sa željom da u preostalom vremenu do Olimpijskih igara izgradimo nacionalni tim do željenog takmičarskog nivoa i nadam se zajednički stignemo do najvišeg plasmana.

Suggest to a friend   
Print