početna strana > Aktuelnosti
Vladan Gazivoda: Moja emocija prema poslu postala je vremenom sve dublja
2020/10/01

Autor: Vladan Gazivoda, zaposleni kompanije CRBC

 

Od nedavno, svakog dana u šest sati ujutru i uveče, u mjestu Vilac začuje se melodično zvono. Ovo je poseban "bezbjedni sporazum" među zaposlenima na projektu autoputa Bar-Boljare tokom epidemije. Sve dok zvono zvoni na vrijeme, to znači da su svi zaposleni zdravi i bezbjedni.

Autoput Bar-Boljare je prvi autoput u našoj zemlji, čiji je izvođač China Communications Construction Company and China Road and Bridge Corporation. Poslije završetka, projekat će biti integrisan u mrežu međunarodnog drumskog prevoza i povezati više zemalja u centralnoj Evropi. Na projektu sam počeo da radim 2018. godine i uglavnom sam zadužen za upravljanje ugovorom.

Rad na terenu

Poslije više od pet godina izgradnje, mostovi i tuneli su se pojavili u uzvišenim planinama, a moj zavičaj je postao sve pogodniji i pristupačniji u saobraćaju. Ove godine, projekat je ulazio u završnu fazu, međutim, iznenadna COVID-19 epidemija je poremetila ritam izgradnje. Da bi zaštitila zdravlje zaposlenih, prije nego što je u Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj COVID-19, kompanija je zahtjevala da većina zaposlenih radi od kuće kako bi izbjegli rizik infekcije. U tom trenutku, rađa se i moje dijete i brinuo sam da li ću izgubiti posao dok radim od kuće. Kineski kolega mi je strpljivo objasnio situaciju i otklonio moje sumnje.

Ubrzo nakon rada od kuće, potvrđeni slučajevi otkriveni su u Crnoj Gori, a broj je počeo da se povećava. Kompanija se unaprijed pripremila i isporučila nam je sredstava za prevenciju epidemije u domovima zaposlenih, a takođe je posebno poručila ljekove iz Kine i dostavila ih. Tokom epidemije, kompanija je zahtijevala da svakodnevno prijavimo tjelesnu temperaturu ili ukoliko zaposleni ima neke simptome, dok su osnovne smjernice za prevenciju epidemije poslate svim zaposlenima.

Sveobuhvatne mjere reagovanja na epidemiju koje je sprovela kompanija CRBC učinile su da se svaki zaposleni na projektu osjeća dobro i zbrinuto. Tokom ovog perioda, osjećajući pažnju kompanije prema nama, i moja vezanost za posao se povećala. Prije dolaska na projekat, često sam se osjećao izgubljeno i uznemireno u pogledu budućnosti. Dvije godine nakon dolaska na projekat, dobio sam široku radnu platformu. Kineske kolege imaju efikasnu koordinaciju i naučio sam da koristim njihov način razmišljanja i uveliko poboljšao svoju radnu sposobnost.

Rad iz kuće

U slobodno vrijeme učim i kineski jezik. Kineske kolege često komuniciraju sa mnom na kineskom, što mi pomaže da brže shvatim njihov jezik. Imam i efikasno radno i dovoljno slobodnog vremena, a povećali su mi se i prihodi. Moji prijatelji često me pitaju: "Kada će autoput biti završen?" "Treba li novi zaposleni na projektu? Želim da radim kod tebe!". U pitanjima je uvijek puno divljenja.

Svaki put kad čujem melodično zvono s dalekih planina, nadam se da će se epidemija što prije završiti i da mogu nastaviti da zajedno sa kineskim kolegama radim na završetku projekta.

Suggest to a friend   
Print