početna strana > Aktuelnosti
Od „crteža slobodnom rukom" do „remek-djela"--Novi model saradnje između Grada Ningbo i Crne gore
2020/10/01

U decembru 2014. godine na trećem sastanku šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) održanom u Beogradu usvojene su „Beogradske smjernice Kina-CIE saradnje”, kojim je predloženo održavanje Investicionog i trgovačkog expo-a u gradu Ningbo. Na ovaj način formiran je izvanredan „crtež slobodnom rukom”, koji se tiče saradnje između grada Ningbo i zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući i Crnu Goru.

Crna Gora se među prvima prijavila za učešće na Sajam robe široke potrošnje zemalja CIE, a takođe je i zemlja sa najučestalijim učešćem na svim prijašnjim sajmovima. Primjera radi, kineski zastupnik kompanije 13. jul - Plantaže u poslednjih šest godina svake godine prezentuje kvalitetna vina na ovom Sajmu.

Veza Crne Gore i grada Ningboa započela je trgovinom i razvijala se veoma uspješno. U junu 2017. godine u ovom gradu je otvoren Nacionalni paviljon Crne Gore, čiji se značaj može uporediti sa druga dva ključna projekta kineske i crnogorske saradnje - projektom kupovine velikih teretnih brodova u Kini i projektom izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Luka Ningbo

Kina-CIE Expo i Nacionalni paviljon Crne Gore su ključni za plasman crnogorskih proizvoda na kinesko tržište. Iako je Kina-CIE Expo 2020. suspendovan usljed COVID-19 epidemije, napredak bilateralne trgovinske saradnje nije zaustavljen. Napravljena je onlajn platforma za izložbe i dogovaranje o saradnji izlagača, a crnogorske kompanije su postavile virtuelne štandove na kojim prikazuju svoje proizvode. Na događaj Premium paviljona Centralne i Istočne Evrope, pozvan je i crnogorski ambasador u NR Kini, Darko Pajović, koji je pružio podršku za promociju crnogorskih vina. Promotivna cijena koju je objavio ambasador natjerala je prisutnog domaćina da uzvikne: „Usudite se da povjerujete!”.

Uprava za trgovinu grada Ningbo aktivno crnogorskim preduzećima preporučuje kineske izvoznike visokokvalitetne zaštitne opreme i keramičkih proizvoda, u cilju jačanja ekonomske i trgovinske saradnje. Prema kineskoj carinskoj statistici, tokom prvih sedam mjeseci 2020. godine, bilateralna trgovina između Grada Ningbo i Crne Gore povećala se 15,2% na godišnjem nivou, od čega je izvoz iz Ningboa u Crnu Goru porastao 16%.

Razvijena je i kulturna razmjena i saradnja. U junu 2019. godine, Ningbo je posjetio bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Vujanović se susreo i sa studentima Univerziteta Zhejiang Wanli, sa kojim barski Univerzitet Adriatik sarađuje kroz kulturne razmjene, naučna istraživanja i razmjenu studenata.

U decembru 2019. godine, kineska delegacija, koju su činili predstavnici Uprave za trgovine grada Ningbo i gradske Asocijacije za promociju kulturne razmjene, posjetila je Crnu Goru. Tokom te posjete, Omladinski inovativni centar za CIE i Međunarodna kompanija za obrazovanje Xinnuo potpisali su okvirni sporazum o strateškoj saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica (UDG).

Delegacija grada Ningbo u posjeti Glavnom gradu Podgorici u decembru 2019.

Tokom kritičnog perioda za prevenciju i kontrolu epidemije, stizala je podrška iz Crne Gore u grad Ningbo, ali i iz Kine u Crnu Grou. Vjerujemo da će, kako se situacija sa epidemijom bude poboljšavala, Crna Gora imati sve više turista iz Grada Ningbo, a sve više crnogorskih proizvoda će na kinesko tržište ući preko ovog grada. U skladu sa 17+1 ekonomskom i trgovinskom saradnjom, Grad Ningbo će nastaviti da ulaže napore radi formiranja „remek-djela” bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje između NR Kine i Crne Gore.

Suggest to a friend   
Print