početna strana > Aktuelnosti
Ana Marojević: Uspješna saradnja Fly Montenegro Travela na tržištu Kine
2020/10/01

Autorka: Ana Marojević, osnivač i CEO Fly Montenegro Travel

 

Agencija Fly Montenegro Travel osnovana je 2014. u Podgorici. Osnivač i vlasnik, Ana Marojević imala je ideju daljeg razvoja turizma u Crnoj Gori i Balkanu, a prije svega poslovnu i kulturnu razmjenu upravo sa NR Kinom. Saradnja je od starta krenula uzlaznom linijom, uz dobru savjetodavnu i svaku drugu podršku Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, a fokus naše agencije je bio kako na turizmu tako i na investicijama iz raznih oblasti kao sto su: hotelijerstvo, poljopriveda i zdravstveni turizam.

Počeci

Kada smo odlučili da razvijamo tržište Kine i saradnju naše dvije zemlje, bile su mnoge otežavajuće okolnosti. Nepoznata destinacija, čak i cijeli region, vizna problematika, nedostatak informacija o našoj zemlji na kineskom jeziku itd. Nakon 2017. kada naša agencija postaje prva turistička agencija u Crnoj Gori akreditovana da izda vaučer za ulazak kineskih turista, situacija se drastično mijenja. Na sajmovima turizma na kojima prisustvujemo kao i na poslovnim berzama širom Kine, vidimo sve veće interesovanje za zemlju, još uvijek neistraženu među njihovih turistima i turističkim radnicima.

Šta je to što FMT čini najboljim izborom za kineske turiste?

Kulturološko razumijevanje: Svaki zaposleni u našoj kompaniji prolazi obuku, kako bi se u potpunosti upoznao sa mentalitetom i kulturnim navikama turista iz Kine, kao i proizvodima koje nudimo, turama i drugim relevantnim činiocima, a sve u cilju kvalitetnije ponude. Moramo istaći da je potreban izvjestan vremenski period za razumijevanje kineske kulture koju prati bogata viševjekovna istorija. Mi to sa zadovoljstvom radimo.

Raznovrsnost proizvoda: Mnogo vodimo računa da prema svakom klijentu imamo individualni pristup u kreiranju aranžmana. Kina je ogromna država i svaka njena provincija nosi određenu specifičnost, te gosti iz različitih provincija imaju i različite potrebe. Zato svih ovih godina učimo o kineskoj kulturi i oblikujemo naše proizvode osluškujući potrebe svih turista, u zavisnosti od provincije iz koje potiču.

Vrhunski servis: Vršimo kompletan monitoring pojedinačno svake usluge, na bazi čega izvlačimo najbolje zaključke kao osnov za unapređenje poslovanja i zadovoljstva klijenta. Veći dio našeg tima, uključujući i sopstvene turističke vodiče, govori kineski jezik ili su iz Kine, što smatramo ogromnom prednošću u našoj saradnji sa partnerima iz Kine.

Pozitivna Partnerstva sa Kinom:

Iznalaženje novih načina unaprjeđenja poslovanja je naša poslovna filozofija od samog osnivanja.

Posjetili smo brojne sajmove i konferencije u Kini, na kojima smo ostvarili kvalitetna prijateljstva.

Sajam u Kini

Održavamo kvalitetnu i prijateljsku saradnju sa vodećim turističkim agencijama iz Pekinga, Šangaja, Guanzhoa, Šenžena, Chengdua i velikim online turističkim agencijama kao što su C-trip, Tuniu i agencije CTS, CCT, Spring tour, GZL, Bambo, U-tour i drugi.

U Crnoj Gori smo osnovali zajedničku kompaniju sa najvećim kineskim turoperatorom, U-tour Hong Kong International Travel Service, sa ciljem promocije Crne Gore kao turističke i investicione destinacije.

Kinesko tržište je naše primarno tržište i vrlo smo posvećeni njegovom daljem razvoju na svim nivoima i dovođenju sve većeg broja kineskih turista u Crnu Goru.

Ponosni smo na prijateljske odnose koje imamo sa našim partnerima iz Kine.

Od samog osnivanja Agencije imamo otvorenu saradnju sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori i uz njihovu veliku podršku smo postigli ovakve pozitivne rezultate. Zbog svega navedenog, broj kineskih turista u Crnoj Gori se uvećao za čak 3 puta od 2018. godine.

Naš rad i zalaganja su prepoznati i šire, jer smo nagrađeni kao agencija koja je imala najinovativniji i najoriginalniji pristup kineskom tržištu i kineskim gostima od svih 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Sa kineskim ministrom kulture i turizma - sa dodjele nagrade

Očekivanja: Imamo razlog da očekujemo da će saradnja sa kineskim partnerima u post-Covid periodu biti još intenzivnija jer smo cijelo vrijeme pandemije prisutni na tržištu kroz online promociju na popularnim društvenim mrežama u Kini.

Intenzivno smo promovisali destinaciju Crnu Goru i Balkan, a tržištu smo pristupili na poseban način, kako kineski turista očekuje i zaslužuje.

 

Neki od komentara turista iz Kine:

1. ˮBili smo malo zabrinuti prije nego što smo otputovali, imali smo utisak da se nismo dovoljno posvetili organizovanju putovanja, da ćemo vjerovatno imati neke brze i kratke ture i nalaziti ne tako dobru hranu. Ali iskustvo sa VIP turama je bilo fantastično. Bili smo dočekani na aerodromu. Kompletan program je bio jako prijatan. Nismo osjetili gužve od turista, jer ih nije bilo mnogo na mjestima koja smo obilazili. Vrijedilo je iskusiti običaje Balkana.ˮ

2. ˮNaš vodič je bila Hu Haixi iz domaće agencije, Fly Montenegro Travel, koji su bili jako pažljivi i odgovorni. Dobro su poznavali istoriju Balkana i pričali nam jako razumljivo, a lokalni ljudi su bili vrlo fini.

3. ˮSam aranžman je bio sadržajan, turističke atrakcije raznolike i pune karakteristika, dok je program bio jako praktičan, a veličina same grupe je prilagodljiva. Lokalnu hranu su kombinovali sa kineskom, a svi restorani su pažljivo birani, sa vrhunskim ambijentom i hranom. Agencija se potrudila da nam ugodi sa pažljivo biranom selekcijom jela.ˮ

4. ˮPričaću o sveukupnom iskustvu o ovoj turi od 3 države. Beograd i Sarajevo su nam bili manje-više ponati. Imao sam utisak da sam ih vidio ili čuo nešto o njima još ranije. Ali putovanje u Crnu Goru me u potpunosti iznenadilo. Primorje je puno gradova u evropskom stilu. Ovu turu je vodila agencija Fly Montenegro Travel. Aranžmani su bili jako dobri, uključujući smještaj u svakom gradu, i to praktično u centru grada, sa supermarketima i radnjma u okolini. To je bilo jako praktično. Što se tiče samog programa, mislim da su privatne VIP grupe zaista opuštajuće, što se ovdje i pokazalo, tako da danima nisam osjećao umor od obilazaka i sve je jako prijatno. Naš vodi,Zhang Caijuan iz agencije Fly Montenegro Travel, živi u Crnoj Gori više od 10 godina i dobro poznaje ove zemlje. Vodila nas je na razna, bila je jako šarmantna, pričljiva i vodila je računa o nama. Posebno je bila pažljiva za hranu koju smo jeli. Suprug i ja dolazimo iz provincije Hui, a mi jedemo samo u halal restoranima, tako da smo svakog dana tražili takva mjesta i agencija je unaprijed rezervisala i vodili su računa da su restorani na usput na našim rutama. Na kraju smo se jako zbližili i sprijateljili.ˮ

Fly Montenegro Travel: Zahvalni smo na svim pričama koje su podijelii naši turisti iz Kine i usvajamo sve njihove predloge. Oni su srž naših vrijednosti i tako će uvijek biti.

Suggest to a friend   
Print