početna strana > Aktuelnosti
Janko Šćepanović: Moja kratka priča u Kini
2020/10/01

Autor: Janko Šćepanović, doktor političkih nauka iz oblasti Međunarodne politike

 

Moja priča u Kini počinje krajem avgusta 2016. godine, upisom doktorskih studija u oblasti međunarodne politike na Fudan univerzitetu, u Šangaju. To je jedan od najpoznatijih i najboljih univerziteta u Kini, a na listi Tajms časopisa rangiran je među top 70 svjetskih univerziteta.

I pored činjenice da sam većinu života i studija proveo u inostranstvu, to je bilo isključivo u zapadnim državama, tako da mi je prvi susret sa “Istokom” bio interesantan, uzbudljiv, ali svakako i veoma izazovan. Ono što mi je značajno olakšalo navikavanje jeste činjenica da Fudan, kao veliki univerzitet, ima ogroman broj studenata, ne samo kineskih, već i inostranih. Najveći broj njih je iz Republike Koreje, ali postoji značajna grupa Evropejaca, kao i studenata iz afričkih i latino-američkih zemalja, Kanade i SAD-a.

Tokom četiri godine boravio sam u domu za strane studente u okviru univerzitetskog kampusa. Ovo ne samo da mi je omogućilo lakše upoznavanje drugih ljudi, već mi je i olakšalo integraciju nakon dolaska. Odmah sam upoznao dvoje crnogorskih studenata, potom i inostrane, i veoma brzo smo počeli da rješavamo neophodne administrativne stvari, ali i da upoznajemo kinesku i azijsku kuhinju, koja je za neke od nas bila nešto potpuno novo.

Što se tiče mog programa, doktorske studije na Fudanu obično traju od tri do četiri, a ponekad pet ili više godina. Sve zavisi od dinamike rada, kompleksnosti doktorske teze, kao i izvodljivosti istraživanja. Fudanov program u međunarodnoj politici je veoma interesantan jer ima dosta zanimljivih i raznovrsnih predmeta i profesora, koji su veliki stručnjaci. Ipak, većina studenata nema puno vremena za pohađanje kurseva, osim onog obaveznog, jer istraživanje za doktorsku tezu počinje već od trećeg semestra, ako ne i prije toga.

Posjeta Shanghai Expo

U svojoj tezi bavio sam se regionalnom integracijom i institucijama u Centralnoj Aziji i bivšem sovjetskom prostoru. Fokus mi je bio na nekoliko institucija koje je Rusija osnovala sama ili zajedno sa Kinom (na primjer Šangajska organizacija za saradnju) i predvodila poslednje dvije decenije. Ovaj rad zahtijevao je značajno planiranje, čitanje, analizu dokumenata, intervjue sa ekspertima, profesorima, nekim zvaničnicima, i na kraju, višemjesečno pisanje i prepravljanje. Najveći dio svog vremena u Kini posvetio sam ovome. Bilo je napornih i frustrirajućih dana, ali i mnogo momenata ushićenja i zadovoljstva kada bih vidio da sam mnogo uradio, napredovao i otkrio nešto novo, što se dopalo mom mentoru, drugim profesorima, kao i kolegama. Takođe, želio bih posebno naglasiti da sam tokom ovih veoma aktivnih doktorskih studija imao i priliku da budem angažovan kao asistent na Fudanu na dva predmeta. To je bilo odlično iskustvo, koje mi je omogućilo ne samo da razvijem dalje interesovanje za rad na fakultetu i u okviru oblasti koju izučavam, već i naučim o predavačkom poslu i izgradim odnos sa profesorima i studentima.

Konačno, osim intenzivnog rada na fakultetu, Šangaj za mene znači i druženje sa kolegama, zajedničko praćenje sportskih događaja, ali i to što sam se rekreativno oprobao u Kung-fu i tai-chi drevnim vještinama. Od kulturnih sadržaja, posebno su mi se dopali muzeji u Šangaju - Kineski muzej umjetnosti, Šangajski muzej prirodne istorije, kao i Šangajski muzej koji ima veliku kolekciju žad figurica i novčića iz antičke Kine. Svi muzeji imaju izvrsne i raznolike eksponate, otvoreni su gotovo svakoga dana i obično ne naplaćuju ulaz.

Tokom boravka u Kini posjetio sam i Peking. Veoma mi se svidio i volio bih da ga posjetim ponovo. Obišao sam Veliki Kineski Zid, Nebeski Hram, a posebno me je fascinirao Zabranjeni Grad. Pri prvoj narednoj posjeti bih želio da obiđem Ljetnju Palatu i još nekoliko muzeja.

Na trgu Tiananmen

Suggest to a friend   
Print