početna strana > Aktuelnosti
Ambasador Liu Jin se sastao sa Branimirom Gvozdenovićem, potpredsjednikom Skupštine Crne Gore
2018/10/24

Ambasador Liu Jin se sastao sa Branimirom Gvozdenovićem, potpredsjednikom Skupštine Crne Gore odnosno i predsjednikom Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Svekineskom narodnom kongresom 23. oktobra.

Potpredsjednik Gvozdenović je rekao da trenutno dvije zemlje održavaju prijateljsku razmjenu na najvišem nivou, a kineska preduzeća aktivno učestvuju u izgradnji autoputa, projekta vjetroelektrane Možura i drugih velikih infrastrukturnih projekata. Crnogorska strana poziva da još više kineskih kompanija ulažu u Crnu Goru. Kina je veliko izvorno tržište turista sa svjetskim utjecajem. Postoji veliki potencijal za saradnju u turizmu između dvije zemlje.

Ambasador Liu je istaknuo da se u proteklih nekoliko godina produbljuje praktična saradnja u raznim oblastima između Kine i Crne Gore, a dvije strane treba da, na osnovu postojeće infrastrukture i ekonomske saradnje, u potpunosti iskoriste inicijativu "Pojas i put" i "16+1" saradnju da pojačaju multilateralnu i bilateralnu saradnju u oblastima zaštite životne sredine, tehnološke inovacije, energetike, obrazovanja i kulture.

Dvije strane su se složile da će osnivanje Grupa prijateljstva najviših zakonodavnih organa dvije zemlje i nadolazeća posjeta delegacije Odbora prosvjeta, nauke, kulture i zdravlja Svekineskog narodnog kongresa Crnoj Gori dodatno unaprijediti razmjenu i prijateljske odnose između dvije zemlje.

Suggest to a friend   
Print