početna strana > Aktuelnosti
Priređen prijem povodom 68. rođendana Dana republike NR Kine
2017-11-15 21:43

Uveče, 28. septembra, ambasador Cui Dživei i njegova supruga Deng Minli, priredili su svečani prijem povodom 68. rođendana Dana Narodne Republike Kine u hotelu Hilton u Podgorici. Među 350 zvanica su bili i predsjednik skupštine Crne Gore Brajović, potpredsjednik Vlade i ministar za poljoprivredu Simović, ministar za saobraćaj i pomorstvo Nurković, ministar za sport Janović, predstavnici diplomatskog kora: Amerike, Rusije, Njemačke, itd., kao i predstavnici međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, kao i predstavnici kineskih kompanija i kineske dijaspore. Po broju, ovo je bilo najveće praznično okupljanje proteklih godina.

Ambasador Cui je pozdravio goste i upoznao ih sa značajnim dostignućima koje je Kina, naročito poslednjih godina, postigla u svojoj ekonomskoj i društvenoj izgradnji nakon reformi i otvaranja prema svijetu, kao i sa izvanrednim napretkom u razvoju prijateljskih odnosa i saradnje sa svim drugim zemljama svijeta. On je istakao da Kina nastavlja reforme i otvaranje prema svijetu, i da aktivno uzima učešće u međunarodnoj politici, postajući tako važan činilac i promoter svjetskog mira i stabilnosti, razvoja i prosperiteta. Ambasador Cui se osvrnuo na svečani događaj, na međunarodni Forum „Pojas i Put", i susrete na visokom nivou, koji su se održali u Pekingu ove godine, kao i na konkretna dostignuća saradnje Kine i Crne Gore u izgradnji „Pojasa i Puta" i mehanizma „16+1". On je na kraju svog govora prisutnima predstavio dobru perspektivu prijateljskih odnosa i uzajamno korisne saradnje dvije zemlje, ističući povjerenje i odlučnost Kine, koja želi ruku pod ruku sa Crnom Gorom, da gradi bolju budućnost.

Gosti su izrazili svoje divljenje postignutim rezultatima koje je Kina postigla u svojoj izgradnji. Među gostima su bile i sestre Simićević koje su nedavno posjetile Kinu. Jedna je bila u svojstvu člana konzularnog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, a druga kao predstavnik organizacije žena. One su duboko i prijatno iznenađene brzinom kineskog razvoja, za koji kažu: „Nema reči kojima se to može opisati." One čvrsto veruju da će Kina u budućnosti sigurno postati najmoćnija zemlja svijeta.

Gosti nisu krili radost i zadovoljstvo sa postignutim nivoom prijateljstva i ostvarenih rezultata saradnje Kine i Crne Gore. Predsjednik skupštine, Brajović, ponosno je istakao da mu je drago da učestvuje na prijemu koji priređuje kineska ambasada, i da se osjeća kao da je na nekom prijemu svoje zemlje. On je još dodao, da je posjeta potpredsjednika KPSK, Ma Peihua, Crnoj Gori, dala značajan doprinos održavanju komunikacije i boljem razumijevanju između rukovodstava Kine i Crne Gore, kao i jačanju uzajamnog političkog povjerenja. Potpredsjednik Vlade, g. Simović, koji je zadužen za ekonomska pitanja, zainteresovao se za napredak u realizaciji konkretnih zajedničkih projekata, izražavajući uvjerenje da će se ta saradnja uz zajedničke napore, sigurno uskoro ostvariti, što će biti na korist oba naroda.

Prijem je trajao skoro dva sata, uz muziku koji je izvodio poznati muzički bend, gosti su uživali u dobroj atmosferi. Vesela muzika i iskrena emocija prijateljstva su se upleli u jedno, što je učinilo da prisutni gosti osete toplinu iskrenog prijateljstva naroda Kine i Crne Gore.

Suggest to a friend   
Print