početna strana > Aktivnosti ambasade
Odgovor Ambasade NR Kine medijima o posjeti nekih poslanika Tajvanu
2018/09/22

Posljednih dana su predsjednik Građanskog pokreta URA, poslanik Demokratske Crne Gore i nezavisna poslanica posjetili Tajvan. Ovim putem Ambasada objavi svoj komentar na zahtjevima medija.

 

U oktobru 1971. godine, na 26. sjednici Generalne skupštine UN je bila usvojena Rezolucija br. 2758, kojem je utvrđeno da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja čitavu Kinu. Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije. Princip "jedna Kina" već je postao univerzalni konsenzus međunarodne zajednice, taj Princip je u vezi sa važnim suštinskim interesima Kine i emocijama više od 1,3 milijarde Kineza, takođe je preduslov i politička osnova za održavanje i razvijanje prijateljskih odnosa i saradnje Kine sa svim zemljama cijelog svijeta.

 

Narodna Republika Kina je priznala i uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom već od početka njenog sticanja nezavisnosti 2006. godine. Tokom proteklih desetak godina od uspostavljanja diplomatskog odnosa, političko međusobno povjerenje dviju zemalja se kontinuirano učvršćuje, praktična saradnja se sveobuhvatno razvija, kulturna i ljudska razmjena se neprekidno produbljiva, Kina je zadovoljna kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa. Crna Gora na Tajvanskom pitanju dosljedno podržava Princip "jedna Kina", nije imala nikakve zvanične razmjene ni zvanične kontakte sa Tajvanom, kineska strana to cijeni.

 

Međutim, posljednih dana su pojedini poslanici iz navedenih političkih partija i nezavisna poslanica posjetili Tajvan i izjavili na društvenim mrežama da je to "prva zvanična posjeta crnogorskih poslanika ovoj ostrvskoj zemlji u istočnoj Aziji", mi se čvrsto protivimo tome, niti ne želimo da takav slučaj bude ponovljen u budući. Očekujemo i vjerujemo da će crnogorska strana nastaviti da podržava postojeći principijelni stav, da ne dozvoli posjetu Tajvanu bilo kakvom zvaničnom osoblju niti ne razvija zvanične odnose sa tajvanskim vlastima.

Suggest to a friend   
Print