Kineska ambasada priredila prijem za učesnike seminara u Kini
2017/11/15

Kineska ambasada u Crnoj Gori je 26. oktobra u hotelu Hilton, priredila prijem prijateljstva za više od 60 gostiju koji su učestvovali na seminaru o tradicionalnoj kinekoj medicini „Objedinjavanje tradicionalne i zapadne medicine u Kini“ i seminaru „Menadžment u turizmu“ u Kini. Prijemu su prisustvovali zvanice iz Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva zdravlja Crne Gore, kao i predstavnici nadležnih institucija Kine i Crne Gore.

Ambasador Cui je u pozdravnoj riječi istakao da Kina i Crna Gora neprekidnim naporima ostvaruju rezultate konkretne saradnje i prijateljske razmjene, prateći smjernice inicijative „Pojasa i Puta“ i mehanizma „16+1“, što je od velike koristi za narode obje zemlje. On je takođe rekao da organizovanje seminara za predstavnike Vlade predstavlja efikasan način za podjelu plodova kineskog ekonomskog društvenog razvoja sa prijateljskim zemljama. „Budući da ste prošli obuku, posjetu Kini i studiozno ispitavanje kineskih prilika, imate direktniji i bolji uvid i možete dublje i neposrednije da shvatite kineski razvoj. S ciljem da se bolje doprinese prijateljskoj i konkretnoj razmjeni i saradnji obje zemlje.“ Na kraju je ambasador Cui izrazio nadu da će učesnici seminara inspirisani svijetlom budućnošću obje zemlje, biti glavna spona između dva naroda i glavni nosioci i realizatori međusobne saradnje, i da će postati stub prijateljstva dvije zemlje.

Generalni direktor sektora za ekonomsku politiku i kulturnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Ana Vukadinović, rekla je da crnogorska Vlada oduvjek pridaje veliki značaj prijateljskim odnosima s Kinom. „Poslednjih godina, naši sveobuhvatni partnerski odnosi, podignuti su na viši nivo. Ostvaruje se veliki napredak naše saradnje u oblastima ekonomije, tradicionalne kineske medicine, kulture i obuke kadrova.“ Još je istakla da, s druge strane, kineske kompanije sprovode niz zajedničkih projekata u Crnoj Gori, podstičući ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta u Crnoj Gori, pružajući tako prilike crnogorskim preduzećima da nauče kinesko iskustvo. Ona je posebno istakla, da je zamjenik direktora Zavoda za geološka istraživanja Crne Gore, gospodin Slobodan Radusinović, koji je bio na seminaru o tehnici geohemijskog istraživanja životne sredine, dok je boravio u Kini, sa kineskim nadležnim organima potpisao Memorandum o saradnji u oblasti geološkog istraživanja.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Crne Gore, Vesna Miranović, kaže da Kina i Crna Gora ostvaruju saradnju i razmjenu u više oblasti, i da su time ojačali prijateljstvo dva naroda. Poslednjih godina napredak saradnje u zdravstvu je donio korist građanima Crne Gore. Osnovani Centar za tradicionalnu kinesku medicinu, koji služi za liječenje lokalnog stanovništva, predstavalja prozor kroz koji građani Crne Gore upoznaju kinesku tradicionalnu medicinu. Ambulatna vozila iz kineske donacije, služe cijeloj zemlji, posebno u sjevernim, planinskim područjima Crne Gore. Sve što je urađeno podstaklo je poboljšanje zdravstvenog stanja građana Crne Gore. Poseban značaj ima projekat koji su dugo čekali građani Crne Gore, a to je gajenje i prerada ljekovitog bilja tradicionalne kineske medicine, koji ne samo da predstavlja novi proboj u oblasti farmaceutske industrije tradicionalne kineske medicine, već je i novi projekat koji će doprinijeti kulturnoj saradnji i povezivanju dva naroda.

Učesnik seminara, predstavnik turističke organizacije Crne Gore, gospođa Milanović, uz zahvalnost kineskoj Vladi što joj je pružila priliku za učenje i razmjenu iskustava sa kineskim kolegama, istakla je da nakon obuke na seminaru u Kini bolje poznaje Kinu, i da se lično uvjerila u rezultate kineskog ekonomskog razvoja, i da je osjetila veliko prijateljstvo i srdačnost kineskog naroda. Učesnici seminara su u Crnu Goru sa sobom donijeli sve što su naučili, vidjeli, osjetili, i vjeruju da će moći dublje da doprinesu prijateljstvu dva naroda, da će bolje služiti saradnji dvije zemlje i biti od velike koristi za obje zemlje.

Suggest to a friend   
Print