Potpredsjednik Kineskog političkog savjetodavnog kongresa
2017/11/15

Na poziv Skupštine Crne Gore, delegacija Kineskog političkog savjetodavnog kongresa (KPSK), na čelu sa potpredsjednikom Ma Peihua, od 23-26. septembra, posjetila je Crnu Goru.

Kinesku delegaciju su tokom posjete, zasebno primili predsjednik Skupštine CG, g. Brajović, predsjednik CG g. Vujanović, i premijer CG Marković.

Brajović je na sastanku, prvo upoznao kineske goste sa unutarpolitičkom situacijom i međunarodnom saradnjom Skupštine Crne Gore, kao i konkretnom saradnjom sa Kinom, koja se uz podršku Skupštine Crne Gore uspješno ostvaruje u svim oblastima. Brajović je istakao da Crna Gora čvrsto poštuje princip jedne Kine, i da u bilateralnim odnosima sa Kinom ne postoje otvorena pitanja. Poslednjih godina, politički odnosi dvije zemlje neprekidno napreduju i produbljuju se, a konkretna saradnja se podiže na viši nivo. Crna Gora kao najmanja država u CIE, pridaje veliku važnost svestranoj saradnji sa Kinom u okviru mehanizma „16+1" i inicijative „Pojas i Put". A s druge strane, kao vodeća država u regionu na putu evrointegracija, ima posebno veliku želju da putem aktivnog učešća u saradnji Kine i CIE otkloni podozrenje država Evropske unije prema saradnji sa Kinom, dajući doprinos dobrim odnosima Evrope i Kine.

Ma Peihua je prenio predsjedniku parlamenta Crne Gore, g. Brajoviću, pozdrave predsjednika Svekineskog narodnog kongresa, g. Džang Deđijanga, i predsjednika KPSK-a, g. Ju Dženšena. On je istakao da Kina i Crna Gora imaju dugu istoriju i staru civilizaciju i da između njih postoje tradicionalno prijateljski odnosi. Nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa, politički odnosi naše zemlje se neprekidno razvijaju, produbljuje se međusobno povjerenje, a ekonomska i trgovinska saradnja se proširuju. Kina poštuje volju naroda Crne Gore da sami biraju put razvoja. Kina i Crna Gora su dobri prijatelji i braća, koji imaju uzajamno razumijevanje i jedan drugom pružaju podršku. On je domaćina upoznao i sa političkom i ekonomskom situacijom Kine, kao i važnom ulogom koju KPSK ima u političkom životu zemlje. On smatra da postoji veliki potencijal u budućoj međusobnoj saradnji u oblastima: infrastrukture, investicija, energetike, turizma, itd., i vjeruje da će se realizovati više investicionih projekata u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore, g. Vujanović je naglasio tokom sastanka da se u bilateralnim i multilateralnim odnosima međunarodne politike, Crna Gora čvrsto pridržava principa jedne Kine i da je poslednjih godina ona ostvarila dobar napredak u saradnji sa Kinom. Poseban značaj ima projekat autoput Bar-Boljare, koji realizuje kineska kompanija CRBC, kao i drugi niz projekata saradnje, koji se uspješno razvijaju. Sve to govori o neprekidnom produbljavanju međusobnih odnosa, koji pokazuju novu vitalnost i budućnost u okviru mehanizma saradnje „16+1" i inicijative „Pojas i Put". On je izrazio nadu da će dvije zemlje još više proširiti konkretnu saradnju na postojećim osnovama. Vujanović je takođe unaprijed čestitao i poželio uspješno zasijedanje 19. kongresa KP Kine, koji će se održati u oktobru, i izrazio je čvrsto uvjerenje da će kineski narod pod rukovodstvom KP Kine sigurno ostvariti cilj „dva stogodišnja jubileja".

Ma Peijuan je prvo predsjedniku Vujanoviću prenio pozdrav kineskog predsjednika Si Đinpinga, rekao mu je da se u proteklih jedanaest godina otkako su uspostavljeni diplomatski odnosi između Kine i Crne Gore, produbljuju međusobno političko poverenje, bilateralne saradnje su podignute na viši nivo, a razmjena između naroda Kine i Crne Gore je postala intenzivnija. Pored realizacije projekta autoputa, postoji i veliki potencijal za saradnju u oblastima: energetike, luka, poljoprivrednih proizvoda i turizma. Budući da će predstojeći 19. kongres KP Kine imati pozitivan i dalekosežan uticaj na dalji razvoj Kine, Kina i Crna Gora se suočavaju sa velikim mogućnostima razvoja. On se nada da će obje strane zajedno raditi na jačanju prijateljstva i produbljivanju saradnje.

Premijer Crne Gore, g. Markovićem, na sastanku sa g. Ma, istakao je da posjeta delegacije KPSK Crnoj Gori još jednom ukazuje na prijateljske odnose između dvije zemlje. Konstatovano je da dvije zemlje nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa uzajamno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet. Crna Gora aktivno podržava saradnje u okviru mehanizma „16+1" i inicijative „Pojas i Put", vjerujući da ova dva mega projekta predstavljaju dobru platformu koja će svim zemljama duž rute Novog puta svile pružati dragocene istorijske prilike, i od koje će svi imati korist za svoj narod. Poslednjih godina, građani Crne Gore su vremenom uvidjeli, i lično iskusili plodove i korist saradnje sa Kinom. Kina nije samo dobar prijatelj Crne Gore, već je i prijateljska zemlja koja doprinosi razvoju Crne Gore.

Ma Peihua je Markoviću prenio pozdrave od kineskog premijera Li Kećijanga i zahvalio se crnogorskoj vladi i njemu lično na doprinosu razvoja prijateljstva između Kine i Crne Gore. Posebno se zahvalio aktuelnoj Vladi CG što je Kinu uvrstila u zemlje najvažnije međunarodne političke snage, kao najvažnijeg strateškog partnera Vlade poput EU i SAD. To još jednom pokazuje povjerenje i odlučnost za jačanje odnosa sa Kinom. Ma se istovremeno zahvalio na podršci koju je on lično pružio kineskim kompanijama, koje učestvuju u izgradnji autoputa Bar - Boljare. Izrazio je i vjeru da će kineske kompanije, u skladu sa obavezama ugovora, uspješno realizovati projekat. Na kraju je istakao: „Nadamo se da će se prijateljska saradnja dvije zemlje još više razvijati i produbiti, i da će se ostvarivati još bogatiji i bolji rezultati."

Tokom posjete Crnoj Gori, Ma Peihua i članovi kineske delegacije, uz pratnju predsjednika skupštine Brajovića, posjetili su gradilište autoputa Bar-Boljare, i obišli su most preko Tare, mjesto gdje je snimljen jugoslovenski, partizanski film Most. Tom prilikom su položili vijence u spomen inženjera Jaukovića, čiji je život poslužio kao motiv za filmsku priču. Delegacija je posjetila i tradicionalni kineski farmaceutski centar i vinograd Blutover.

Suggest to a friend   
Print