početna strana > Aktivnosti ambasade
Umjetnička turneja po Crnoj Gori: "Srećan praznik proljeća - prelijepe stepe moga zavičaja"
2018-04-11 17:21

Muzička trupa Naiže nacionalnog ansambla pokrajine Unutrašnje Mongolije, sačinjena od 16 članova, od 2 do 6. februara imala je svoju turneju po Crnoj Gori. Kineski građani koji rade i žive u Crnoj Gori imali su priliku da uživaju u umjetničkom programu „Srećan praznik proljeća - prelijepe stepe moga zavičaja”.

Ambasador Cui Dživei je drugog februara u popodnevnim satima primio članove umetničkog ansambla u hotelu Hilton, tom prilikom je izrazio dobrodošlicu kao i najsrdačniju zahvalnost što su prikazali predivni umjetnički program u Crnu Goru. Nakon kratkog upoznavanja prisutnih sa prilikama u Crnoj Gori, ambasador Cui je umjetnicima rekao da njihova posjeta zapravo pokazuje vjeru u kulturne vrijednosti socijalizma kineskih boja, a da će njihova predstava i njihovo vrhunsko izvođenje pružiti priliku crnogorskoj publici i njihovim političkim predstavnicima da osjete čari i svu ljepotu posebne i bogate kineske kulture. Naglasio je da će naročito do izražaja doći umjetnost stepa, koja će kineskim gledaocima pružiti toplinu zavičaja i novogodišnje, praznične pozdrave domovine. Ambasador Cui je još dodao da se Crna Gora nalazi na važnoj tački puta svile, Jedan pojas, jedan put, i da ona predstavlja ključnu zemlju saradnje Kine sa zemljama Centralne i istočne Evrope u okviru 16+1. Odnosi Kine i Crne Gore se sada nalaze na najvišem istorijskom nivou, a bilateralne, konkretne veze i razmjena, donijeli su bogate plodove, što će uticati na buduće proširenje i produbljivanje saradnje dvije zemlje. Ambasador Cui im je na kraju poželio uspješnu turneju.

Po planu, turneja je započela 4. februara u Budvi, poznatom primorskom gradu Crne Gore, gdje su kineski graditelji, koji grade autoput Bar-Boljare, imali priliku da uživaju u programu; zatim je umjetnička trupa imala još dva nastupa u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, za predstavnike javnog života, diplomatskog kora i kineske građane.

Suggest to a friend   
Print