početna strana > Konzularni poslovi
Obavještenje o obustavi usluga konzularne ovjere dokumenata u Ambasadi NR Kine nakon što se Kina pridružila “Konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava”
2023-10-25 20:22

    I.  Kina je 8. marta 2023. godine pristupila „Konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava“ (u daljem tekstu Konvencija). Konvencija će 7. novembra 2023. godine stupiti na snagu između Kine i Crne Gore. Konvencija će se primjenjivati i na Specijalni administrativni region Hong Kong i Specijalni administrativni region Makao.

    II.  Počev od 7. novembra 2023. godine, za zvanična dokumenta u okviru Konvencije izdata u Crnoj Gori potrebno je samo pribaviti Apostil pečat od nadležnog crnogorskog organa, nakon čega se dokumenta mogu direktno koristiti u NR Kini. Nema više potrebe za podnošenjem zahtjeva za konzularnu ovjeru od strane Crne Gore i kineske ambasade u Crnoj Gori.

    Za zvanična dokumenta u okviru Konvencije izdata u Kini za korišćenje u Crnoj Gori, nije više potrebna konzularna ovjera od strane Kine i crnogorske ambasade u Kini, već je potrebno pribaviti Apostil pečat. Ministarstvo vanjskih poslova Kine je nadležni organ za izdavanje Apostila za zvanična dokumenta izdata u Kini. Uz ovlašćenje Ministarstva vanjskih poslova NR Kine, službe vanjskih poslova relevantnih lokalnih samouprava u Kini takođe mogu izdavati Apostile za zvanična dokumenta izdata u okviru njihovih administrativnih regiona (vidjeti Dodatak 1 za konkretnu listu). Apostili podržavaju onlajn verifikaciju. Za detalje, posjetite https://consular.mfa.gov.cn/VERIFY/. Za specifične procedure i uslove u vezi sa podnošenjem zahtjeva za Apostil pečate, posjetite Onlajn konzularni servis Kine (https://cs.mfa.gov.cn/).

    III.  Počev od 7. novembra 2023. godine, Ambasada NR Kine prestaje sa uslugama konzularne ovjere dokumenata. Za dokumenta izdata u Crnoj Gori za korišćenje u Kini, zatražite Apostil od strane nadležnog organa Crne Gore.

    IV.  Prema odredbama Konvencije, Apostil koji izdaje neka država koristi se za dokazivanje autentičnosti potpisa na zvaničnom dokumentu, identiteta potpisnika dokumenta u trenutku potpisivanja i za potvrdu autentičnosti pečata na dokumentu kada je to potrebno. Popunjen Apostil za Crnu Goru ne znači da će zvanični dokument nužno biti prihvaćen od strane kineskih institucija. Prije nego što započnete sve relevantne procedure, preporučujemo da unaprijed provjerite sa kineskom stranom o njenim specifičnim zahtjevima u pogledu formata, sadržaja, datuma važenja, prevoda itd. za strana zvanična dokumenta koja su u pitanju.

    

    Prilog 1:

    Spisak službi za vanjske poslove lokalnih samouprava koje mogu izdavati Apostile (ukupno 31)

    Anhui Province, Chongqing City, Fujian Province, Guangdong Province, Guangxi Zhuang Autonomous Region, Guizhou Province, Henan Province, Heilongjiang Province, Hubei Province, Hunan Province, Hainan Province, Jilin Province, Jiangsu Province, Jiangxi Province, Liaoning Province, Sichuan Province, Shandong Province, Shanghai City, Shaanxi Province, Yunnan Province, Zhejiang Province, Gansu Province, Hebei Province, Shanxi Province, Inner Mongolia Autonomous Region, Changchun City, Harbin City, Ningbo City, Jinan City, Qingdao City, Shenzhen City

Suggest to a friend   
Print